MUČILI UNUKA ZBOG DEDE UZBUNJIVAČA: Stojan je prijavio direktora iz Bujanovca zbog malverzacija A ONDA JE POČEO PAKAO!
Ilustracija, Foto: Shutterstock/Ilustracija

užas

MUČILI UNUKA ZBOG DEDE UZBUNJIVAČA: Stojan je prijavio direktora iz Bujanovca zbog malverzacija A ONDA JE POČEO PAKAO!

Srbija -

Stojan Simonović iz bujanovačkog sela Levosoje preživeo je, tvrdi, pravi pakao, koji je počeo kada je prijavio direktora Predškolske ustanove u Bujanovcu, gde je radio, za zloupotrebu službenog položaja. Vrhunac torture koju je ovaj čovek, kako kaže, doživeo, sa namerom da ukaže na brojne direktorove malverzacije, dogodio se kada je njegov, tada trogodišnji unuk, upisan u vrtić.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Beta

Da je dete doživelo psihičko i fizičko zlostavljanje svedoči i nedavna odluka Apelacionog suda u Nišu po kojoj je vrtić na ime naknade nematerijalne štete i pretrpljeni strah dužan da detetu isplati 100.000 dinara.

- Visina naknade je nešto što ne želim da komentarišem - kaže Simonović. - Tako je sud odlučio i ovo je kraj jednog mučnog procesa. Problem je što je direktor i dalje na čelu Predškolske ustanove, a vaspitačice koje su zlostavljale dete još rade uprkos nalozima inspekcija. Sa druge strane, glavna vaspitačica koja je svedočila u našu korist je kažnjena i prebačena u seoski vrtić.

Sve je, prema njegovim rečima, počelo kada je prijavio direktora za nezakonito otuđivanje imovine, kada je, kako se u sudu definiše, izvršio radnju "unutrašnjeg uzbunjivača" i prijavio direktora da je prilikom renoviranja vrtića zloupotrebio službeni položaj.

- Bio je to samo početak moje agonije u ustanovi u kojoj sam radio od 1981. - priča Simonović. - Od kada sam prijavio zloupotrebe, mobingovan sam, vređan i šikaniran na razne načine. Najgore se, međutim, desilo kada se krenulo sa zlostavljanjem mog unuka. Kao uzbunjivač ukazao sam na brojne zloupotrebe, a stradao je moj unuk.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

Dete je prema njegovim navodima, a i kasnije kako je potvrđeno na sudu zlostavljano psihički, ali i fizički kada mu je vaspitačica počupala veći pramen kose!

- Najpre je prva vaspitačica, umesto da bude isterana s posla zbog fizičkog zlostavljanja, kažnjena sa 20 odsto odbijanja od plate šest meseci. Kasnije je prebačena u seoski vrtić, ali je druga vaspitačica nastavila psihičko zlostavljanje, što je kasnije detaljno dokazano u sudskom procesu. Za nju je postojao nalog prosvetnog inspektora da mora biti prebačena iz grupe u kojoj je bio moj unuk u roku od osam dana. To, međutim, nije ispoštovano - priča ovaj čovek iz Bujanovca, i kaže da i dalje ne može da veruje da ti ljudi rade i rukovode ustanovom u kojoj dobrobit dece treba da bude na prvom mestu.

Juna 2016, posle gotovo tri godine zlostavljanja u vrtiću i pokušaja da se nađe adekvatno i kompromisno rešenje u interesu deteta, Simonović je potražio pravdu na sudu. Nakon četvorogodišnjeg procesa sud je krajem prošle godine presudio da je dete zlostavljano.

Posle svega, ovaj Bujanovčanin kaže da je njegov jedini greh što je želeo dobro firmi u kojoj je proveo radni vek. Kao uzbunjivač ukazao je na mnogobrojne stvari koje direktor radi mimo zakona, a produkt svega toga je mobing koji je trpeo i šteta koja je naneta celoj njegovoj porodici.

foto: T.S.

Duševni bol

Viši sud u Vranju je, jula prošle godine, doneo presudu u kojoj se navodi da je Predškolska ustanova u Bujanovcu prema Simonoviću kao uzbunjivaču nanela štetnje radnje i obavezuje se da mu isplati 50.000 dinara na ime duševnog bola, kao i naknadu sudskih troškova. Očekuje se odluka Apelacionog suda kome su se tuženi žalili.

Milovan Aleksić, direktor bujanovačke Predškolske ustanove, za "Novosti" kaže da je sve urađeno po zakonu, da je vođen disciplinski postupak protiv vaspitačice, da je kažnjena finansijski i prebačena u drugu grupu. On napominje da je tužba došla tri godine kasnije iz razloga o kojima on ne želi da govori i da će ustanova svakako ispoštovati odluku suda.

(Kurir.rs/Večernje novosti, J.Stojković)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track