SREĆKO SE U STVARI ZOVE JOVAN! Bebac ostavljen kod Kučeva svima je mezimče, a evo zašto mu u bolnici tepaju baš ovako!
Foto: Čitalac Kurira, Shutterstock

ostavljen u pletenoj korpi pored puta SVEGA TRI SATA PO ROĐENJU

SREĆKO SE U STVARI ZOVE JOVAN! Bebac ostavljen kod Kučeva svima je mezimče, a evo zašto mu u bolnici tepaju baš ovako!

Srbija -

KUČEVO - Muška beba koja je u utorak ujutru pronađena promrzla u korpi u zaseoku Ponore, kod sela Bukovska u blizini Kučeva, dobila je ime Jovan.

Osoblje požarevačke bolnice, gde je mališan smešten, nadenulo mu je to ime jer je rođen drugog dana slave Sveti Jovan. Dečak je smešten na odeljenju neonatologije Opšte bolnice u Požarevcu, gde će ostati do daljeg, a zatim će najverovatnije biti prebačen u hraniteljsku porodicu.

Policija još nije utvrdila identitet majke deteta, ali pretpostavke su da ona nije iz Bukovske i okoline jer nijedna žena iz tog kraja, pokazala je istraga, nije bila trudna niti se porodila.

- Policija ide od kuće do kuće i traži tragove. Iz lokalnog doma zdravlja uzet je spisak svih trudnica kojima je termin za porodaj ovih dana. Takođe, pretpostavlja se da je u pitanju mlada majka koja je krila trudnoću, pošto je dečak roden sa 2.600 grama - kaže izvor upućen u istragu.

Beba, koja je ostavljena svega tri sata po rođenju, u bolnici u Požarevcu dobila je svu potrebnu negu i postala je ljubimac medicinskog osoblja.

- Dečak je postao naše mezimče, a nekako spontano svi ga zovemo Jovan zbog toga što je pronađen drugog dana slave Sveti Jovan. Naravo, po zakonu mi ne možemo da mu damo ime, ali u internoj komunikaciji tako ga zovemo. U utorak su mu uradene sve analize, koje su pokazale da je apsolutno zdrav, roden je u terminu i po prijemu je težio 2,6 kilograma. Svi brinemo o njemu, dobio je potrebne vakcine, jer je očigledno da je rođen van porodilišta. Koliko će ostati u bolnici, ne znamo, to ćemo se dogovoriti sa nadležnima u Centru za socijalni rad u Kučevu, koji su ga obišli istog dana kad je naden – rekao je direktor Opšte bolnice u Požarevcu Danko Nikolić.

Mališan je ovde pronađen, promrzao i u pletenoj korpi
Mališan je ovde pronađen, promrzao i u pletenoj korpifoto: Čitalac Kurira

U Centru za socijalni rad u Kučevu nisu hteli da komentarišu „slučaj osta-vljene bebe", već su nas uputili na resorno Ministarstvo za rad i socijalna pitanja. Tamo su nam nezvanično rekli da će se sa malim Jovanom postupati kao sa svakom ostavljenom bebom.

- Centar će preuzeti brigu o detetu i, čim bude spremno da izade iz bolnice, biće smešteno u ustanovu za smeštaj dece bez roditeljskog staranja. Socijalni radnik će odrediti hraniteljsku porodicu koja će preuzeti brigu o bebi, ali to je sve u slučaju da se ne pronađu roditelji ili drugi srodnici. Ukoliko se utvrdí ko su bíološki roditelji, praviće se nova procena. Ako se ne nađu, detetu će se po smeštanju u hraniteljsku porodicu tražiti usvojitelji – nezvanično su rekli u Ministarstvu za rad I socijalna pitanja.

Promrzlu i uplakanu bebu staru svega nekoliko sati prihvatila je u utorak oko pola devet ujutro meštanka Ivana Živanović, pošto joj je komšija Bratislav Žurkić javio da je pored seoskog puta neko u korpi ostavio bebu. Žurkić je ujednoi alarmi rao policiju, dok je Ivana novorođenče, uvi- jeno u tanko ćebence, utoplila.

(Kurir.rs/Informer)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track