OD 17 ZADRUGA KOD KRUŠEVCA DANAS RADI SAMO JEDNA: Postoje 115 godina, od države dobili traktor za razvoj voćarstva
Foto: Ž.M.

zadruga kalemar iz konjuha

OD 17 ZADRUGA KOD KRUŠEVCA DANAS RADI SAMO JEDNA: Postoje 115 godina, od države dobili traktor za razvoj voćarstva

Srbija -

ZZ „Kalemar“ Konjuh formirana je 1904. godine kao Seljačko-nabavljačka zadruga, a inicijator je bio tadašnji učitelj seoski Gerasim Vujić sa grupom naprednih zemljoradnika. Njegov sin Aleksandar Vujić je bio generalni direktor Instituta "Torlak", a unuka Ivana reditelj i upravnik Narodnog pozorišta u Beogradu. Nekada je u Opštini Kruševac bilo 17 zadruga od kojih danas radi samo ova u Konjuhu, a ona je jedina u Srbiji sa društvenim kapitalom.

- Zemljoradnička zadruga pod raznim imenima, a sada „Kalemar“ napunila je 115 godina neprekidnog rada. Jedno vreme bila je i Štedno-kreditna zadruga, a uvek u službi naroda. Zadruga je otkupljivala tržišni višak proizvoda, a između dva svetska rata organizovala je brojne kurseve za potrebe meštana, a prisustvovale su i žene-pčelarski i brojni zanati. Ovdašnji ljudi su bistri i pametni pa su postali prepoznatljivi u Srbiji, pa čak i u svetu po uspešnom gajenju vinove loze i drugog voća, a posebno po lozno voćnim kalemima.

Odavde su kalemi i voćne sadnice izvožene u brojne zemlje sveta, a posebno u SSSR i sada u Rusiju, ali i u EU kasnije, kaže Dragan Vulić Kosir, direktor.

Pedesetih godina prošloga veka oduzimana je zemlja seljacima iznad deset hektara i saradnicima okupatora. Uzetu zemlju Zadruga je grupisala u tri potesa i sprovela komasaciju za vinograde, voćnjake i objekte za tov svinja i pilića. U cilju sprovođenja komasacije davana su tri ara zemlje za jedan da bi se zemljište koristilo za navedene potrebe. Na toj zadružnoj zemlji izgrađena je zdravstvena ambulanta, veterinarska ambulanta i fudbalsko igralište i obezbedila prostor za poštu i Invest banku u Konjuhu.

Na konkursu Vlade Srbije „500 zadruga za 500 sela“ ZZ „Kalemar“ je dobio traktor sa devet priključnih mašina u ukupnoj vrednosti 9.350.000 dinara, a u cilju modernizacije voćarsko-kalemarske proizvodnje, uzgajanju novih sorti, za znatno veće količine, a samim tim i za veću prohodnost na svetska tržišta. „Kalemar“ ima rešenje Uprave za zaštitu bilja resornog ministarstva za 61 prodajno registrovano mesto za pijačnu prodaju u Srbiji. Zadruga ima dobru saradnju sa srodnim firmama, sa lokalnom samoupravom, sa PSS, sa inspekcijama i Zadružnim savezom.

Nekada je u Opštini Kruševac bilo 17 zadruga od kojih danas radi samo ova u Konjuhu, a ona je jedina u Srbiji sa društvenim kapitalom.

Zakonom o restituciji vraćeno je 13 hektara zemlje po odlukama suda, a ostaju nerešeni problem za ostale bivše vlasnike, što će biti veliki problem u daljem radu i funkcionisanju Zadruge.

Prioritetni planovi za ovu godinu je proizvodnja knip sadnice, koja se kalemi dve godine, a rađa u trećj godini. Zadruga ima 12 osnivača i ukupno 34 kooperanata i dvoje zaposlenih – direktora i poslovnog sekretara Miladiju Jakovljević. „Kalemar“ podržava kulturno-sportski život u selu i učestvuje u humanitarnim aktivnostima zajedno sa Društvom „Majka Jevrosima“ iz Kruševca.

(Kurir.rs/Ž. M.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track