LOZNIČANIMA PREDSTAVLJENA APLIKACIJA ZAUSTAVITE RAK: Sve što treba da znate o opakoj bolesti
Foto: Kurir/ T.Ilić

Dom zdravlja Dr Milenko Marin

LOZNIČANIMA PREDSTAVLJENA APLIKACIJA ZAUSTAVITE RAK: Sve što treba da znate o opakoj bolesti

Srbija -

LOZNICA - U Domu zdravlja "Dr Milenko Marin" predstavljena je aplikacija "Zaustavite rak", autora dr Darka Tešmanovića, načelnika Službe polivalentne patronaže.

Aplikacija korisniku pruža informacije o malignim bolestima, šta je rak, gde se uglavnom javlja, a nabrojani su i najčešći faktori rizika za tumorska oboljenja na koje se može uticati, kao i saveti o prevenciji i skriningu pet vrsta tumora, prostate, dojke, grlića materice, debelog creva i kože.

Prema rečima autora dr Tešmanovića, aplikacija je prilagođena android mobilnim telefonima, i na neki način je digitalni podsetnik. U nju je stavljen i lični deo u koji osoba ubacuje svoje godine starosti, pol i dobija spisak svih pregleda preporučenih za tu životnu.

To nisu samo tumorska oboljenja nego i bolesti kao što su visok pritisak, rizik od dijabetesa, povišenih masnoća, pregledi vida, sluha, usta i zuba, svega što, ako je sve u redu, jednu osobu treba da čini zdravom. Aplikacija "Zaustavite rak" je besplatna.

Od malignih bolesti u Loznici je prošle godine obolelo ukupno 385 osoba, najviše novoobolelih je, kao i prethodne, od karcinoma kože, njih 131, raka debelog creva - 53, prostate - 44 rak, mokraćne bešike - 37 i dojke - 29. U prvih mesec dana ove godine od malignih bolesti obolelo je 35 ljudi, a najviše, njih 14, od raka kože.

Inače, ovo je druga aplikacija dr Tešmanovića, prva je bila "Ostavite cigarete" pre dve godine posvećena duvanu, duvanskim proizvodima, odvikavanju od te štetne navike i tumoru pluća, jednom od najčešćih u našoj zemlji.

(TEKST I FOTO: Kurir.rs/T.Ilić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track