U DŽIGOLJU NE GASE VODU DA IM NE SMRZNU CEVI: Meštani ne žele da se ozakoni vodovod i poprave vodomeri
Foto: Profimedia

svega par sati imaju pijaću vodu

U DŽIGOLJU NE GASE VODU DA IM NE SMRZNU CEVI: Meštani ne žele da se ozakoni vodovod i poprave vodomeri

Srbija -

Meštani sela Džigolj kod Prokuplja godinama kubure sa vodom i tokom dana 70 odsto meštana svega par sati ima pijaću vodu.

Problem je što se snabdevaju sa seoskog vodovoda koji je ničiji, a uz to, ovih dana niko ne zatvara česme, kako im ne bi smrzle cevi.

- Do pre dve godine svi smo plaćali održavanje, a onda se i sa tim stalo. Sada niko ne održava kaptažu, sistem, a vode nema. Sramota je u 21. veku da živomo kao da smo u 19. veku. Evo opet danas je do sutra potpuno isključena - jada nam se meštanin ovog sela.

Problem je, iako tako ne izgleda, mnogo kompleksniji. Najveća muka je što ne postoji volja meštana da se reši.

- Niko ne želi da potpiše da se ozakoni vodovod, poprave vodomeri i nalaćuje voda. Da ne govorimo o održavanju. Na našu vodu priključeni su i meštani Mikulovca, Bajčinca i ovi iz Gornjeg Petrovca koji se najviše bune, a ništa ne plaćaju. Sada se gubi voda, jer zamislite, ostavljaju upaljenje česme da im ne bi smrzla mreža. Pa gde to ima - jada nam se predsednik Mesne zajednice Džigolj Ivan Marković.

On naglašava da je nesavestan odnos meštana prema vodi najveći problem.

- Znate ono, nije moje, baš me briga. Pošto ne plaćaju potrošnju, ne gase ni česme da im ne smrznu cevi. Da kao i svi potrošeno plate, drugačija bi situacija bila - dodaje naš sagovornik.

Tako bez obzira koje je godišnje doba, Džigolj, na obroncima Malog Jastrebca, bogatog vodom, nema vodu i pitanje je da li ima načina da se ovaj problem reši.

B.R.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track