SRPSKI KRALJ ČVARAKA BRKA IZ KOVILJA TVRDI: Bolji su i od vijagre, pojedeš PO KILA i celu noć praviš čuda! (VIDEO)
Foto: Youtube Printscreen, I love Zrenjanin

izumeo i mašinu za svinjski čips

SRPSKI KRALJ ČVARAKA BRKA IZ KOVILJA TVRDI: Bolji su i od vijagre, pojedeš PO KILA i celu noć praviš čuda! (VIDEO)

Srbija -

KOVILJ - Čvarci koje pravim su na bolja vijagra, pojedete ih pola kilograma I jednu lepinju i celu noć možete da pravite čuda. Ovako svoju priču počinje majstor za pravljenje čvaraka Novak Matić, zvani Brka, iz Kovilja, koji je izumeo jedinu mašinu na svetu za proizvodnju ovog srpskog specijaliteta.

foto: Youtube Printscreen, I love Zrenjanin

U njegov specijalni izum staje čak 500 kilograma masti i za 80 do 90 minuta imate gotove čvarke. Ljudi iz Kovilja i okoline kažu da su Brkini čvarci toliko dobri da gurmani iz Srbije i regiona putuju po nekoliko stotina kilometra da bi ih kupili.

- Ovaj izum je lično moj, mno go sam razmišljao dok nisam došao do njega. To što sam za mislio u glavi, u delo je sproveo majstor. Ovako nešto ne postoji ni u Srbiji ni u svetu, ovaj patent nema niko. Ubacim masnoću i mašina se sama okreće, a tope je gorionici koji su na plin. Uz to ima dva noža kao i zatezače koji zatežu oprugu.

foto: Youtube Printscreen, I love Zrenjanin

U nju staje 500 kilograma masti i za 80 do 90 mi nuta ona to istopi i imate vrhun ske čvarke. Ne može ništa da zagori niti da se „uhvati“ i zalepi kao što se dešava kada se pravi tradicionalnou kazanima sa velikim varjačama.

Sistem je vrlo jednostavan, ali ja imam malu tajnu, koju ne može svako da napravi. Postoji pet stavki koje su ključne i ako bilo šta od toga ne uradite, onda je sve uzalud. Neću javno to da otkrijem, ali ako bilo koga stvarno zanima i ako želi ovome da se posveti, doći ću da mu kažem i pokažem - rekao je Brka i dodao da uprkos tome što mu svi zavide na mašini, on teži perfekcionizmu, zbog čega će u nju da uloži još dosta novca.

- Nisam još zadovoljan i sma tram da ova mašina mora da se doradi ne bi li radila još brže i bolje i imala veći kapacitet. Do sada sam već uložio oko 2.000 evra, ali ću da uložim još toliko da bi sve bilo savršeno - rešen je Matić.

"Lepo može da se živi"

Novak je priznao i da niko nije verovao u svoj izum i u činjenicu da će baš on na praviti prvu ma šinu za pravljenje čvaraka.

foto: Youtube Printscreen, I love Zrenjanin

- Celo selo mi se smejalo kada sam rekao kakav ću izum napraviti. Niko nije verovao da će to da radi. A sada kada su videli dolaze i pitaju, ne samo iz sela već i iz drugih delova zemlje i inostranstva. Pišu mi i putem društvenih mreža. Zapitkuju me o svemu, a najčešće kako mašinu. Kažem im da u životu sve može da se napravi, ali ova mašina ima nekoliko caka i ne može baš tek tako svako da može da je napravi - tvrdi Matić.

Popularni Brka kaže i da od ovog posla može lepo da se živi, ali da nikada nemate vremena za odmor.

- Maksimalno sam posvećen poslu. Hoću da mi se deca zdravo hrane i zdravo da odrastaju. I kod mene je sve zdravo i prirodno - ističe Matić.

Majstor za čvarke je otkrio svim muškarci ma da su ove „bombonice od svinje" najbolji afrodizijak na svetu.

- Stalno prikazuju i reklamiraju neke vijagre, kao da su to velika čuda i čudesa, a verujte mi da to ljudima nije potrebno. Mnogo bolji efekat će imati sa domaćim čvarcima i cipovkom. Kada pojedete pola kilograma čvaraka i ovu pogaču, onda možete ceo dan da kopate i posle toga uveče svašta da radite - savetuje uz osmeh Brka.

Brka je rekao i da uprkos tome što jedini on ima ovakvu mašinu, ne planira da je patentira. Hteo sam da je patentiram, ali ništa ne dobijam time jer je zakon takav da ako promene samo jednu šarku i ne urade baš identično kao ja, to se već vodi kao drugi uređaj - iskren je Matić.

(Kurir.rs/Informer/A.C.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track