sami i gladni, majka ih ostavila, otac u zatvoru

PLAKALI STE JUČE ZBOG NJIH 6, KURIR JE DANAS VEĆ U ALIBUNARU: Ovde žive Stevan i njegovih 5 sestrica, evo šta kaže majka

Srbija -

Nikad nisu bili gladni i žedni, desi se dan-dva... kol’ko svako, kaže majka

ALIBUNAR - Nema čoveka u Srbiji koji juče nije pustio suzu nad tužnom sudbinom i teškim detinjstvom Stevana (15) iz okoline Alibunara koji se pati da prehrani 5 mlađih sestrica.

Prema najnovijim informacijama, šestoro dece iz Novog Kozjaka kod Alibunara koji žive potpuno sami a imaju između 3 i 16 godina biće već danas zbinuti, najavila je Pokrajinska vlada.

Nema roditelja koji juče svom detetu nije pokazao priču o vršnjacima koji osim jedno drugog nemaju ništa, legnu i ustanu gladni, sami i napušteni...

Nema ko se nije zapitao kako je moguće da tu nadomak vas u najvećoj bedi živi šestoro dece i to tako traje...

Zasad nije poznato da li će nadležni u Centru za socijalni rad u Alibunaru snositi nekakve posledice. Što se dece tiče, ona će verovatno dobiti hitan smeštaj i to u verovatno dve hraniteljske porodice jer ih je petoro. Jedna od sestrica već je u hraniteljskoj porodici jer je bolesna.

A evo šta za Kurir kaže majka ovo šestoro dece...

- Ja sam se žalila socijalnom, mama mi je umrla, tata pijanica neće da mi pomogne... Koga god sam pitala za pomoć, niko nije hteo da pomogne... I stan sam našla u Karlovcu, rekla sam im da žena traži 7.000 evra da se kupi i renovira, oni su rekli snađi se... Ja sa 21.000 da se snađem ne mogu... Baba im je pomagala uvek, nikad nisu bili gladni žedni... Desi se dan-dva, kol’ko svako... Decu ne dam, ja se mučim sama s njima pet i po godina... Za početak tu je baba, pristala je da deca budu kod nje dok se kuća ne sredi - kaže majka šestoro dece, koja je trudna, i koja tvrdi da decu nije napustila.

Ona je naglasila da neće dozvoliti ni da deca budu u Dečjem selu, u posebnoj kući, dok se njihova ne sredi.

DUŠAN DAKIĆ: Nastavićemo da pomažemo decu

Dušan Dakić, predsednik Opštine Alibunar kaže da je porodica s šestoro dece iz Novog Kozjaka godinama pod nadzorom Centra za socijalni rad, da im lokalna samouprava godinama pomaže i da će nastaviti da pomažu decu i u narednom periodu.

“Ove jeseni lokalna samouprava je kupila nov šporet “smederevac”, ogrev, a javno komunalno preduzeće je jesenas očistilo dvorište od otpada i upristojilo koliko-toliko uslove za život. I lokalna samouprava, i Crveni krst, u vise navrata su porodici nosili čistu i toplu odeću i obuću, pakete sa sredstvima za higijenu, pakete sa hranom. Ja sam i danas obišao tu decu i nastaviću i ubuduće da ih obilazim i pomažem koliko god je to moguće”, rekao je predsednik Opštine Alibunar Dušan Dakić.

On je podsetio da je jedno od šestoro dece smešteno u hraniteljsku porodicu, jer je u pitanju dete s teškoćama u razvoju, a kaže i da je najstariji dečak već bio smešten u hraniteljsku porodicu iz koje je pobegao.

“Lokalna samouprava je preko Centra za socijalni rad godinu dana realizovala uslugu “porodični saradnik”. Za to vreme bio je plaćen jedan mladić da decu redovno obilazi i da im pomaže. U to vreme najstariji dečak se vratio i u školu na neko vreme. Centar za socijalni rad u Alibunaru ponovo će pokrenuti ovu uslugu. U samoj porodici postoje otpori za rešavanje njihovog problema, što je i prilikom današnje posete bilo naglašeno, ali ćemo u saradnji sa svim institucijama nastojati da nađemo najoptimalnije rešenje koje će biti na dobrobit dece”, zaključio je predsednik opštine Dakić.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track