NAMESTILI TENDER, PA SPISKALI 21 MILION SUBVENCIJA: A narod u Zrenjaninu već 16 godina nema pijaću vodu!
Foto: Beta / Luka Filipović, Shutterstock

Malverzacije: HAPŠENJA ZBOG FABRIKE U ZRENJANINU

NAMESTILI TENDER, PA SPISKALI 21 MILION SUBVENCIJA: A narod u Zrenjaninu već 16 godina nema pijaću vodu!

Srbija -

Tal: Ivan Dević, Goran Tajdić i Nenad Obradović privedeni zbog ugovora za prečišćavanje vode s privatnom firmom mimo zakona

Tri osobe uhapšene su juče zbog sumnji na milionske zloupotrebe i malverzacije u vezi s fabrikom za prečišćavanje vode u Zrenjaninu, gradu koji je 16 godina bez pijaće vode!

Pripadnici Odeljenja za borbu protiv korupcije MUP uhapsili su Ivana Devića (67), bivšeg pomoćnika gradonačelnika Zrenjanina zaduženog za investicije i bivše odgovorno lice JKP „Vodovod i kanalizacija“, Gorana Tajdića (48), zamenika odgovornog lica i bivše odgovorno lice u JKP „Vodovod i kanalizacija“, i Nenada Obradovića (69), odgovorno lice beogradskog preduzeća „Sinertek“ i bivše odgovorno lice novosadske firme „Grupo Cilio“ i njenog beogradskog ogranka „Grupo Cilio SPA“.

MUP ih tereti za krivična dela zloupotrebe u vezi s javnom nabavkom, zloupotrebe službenog položaja i položaja odgovornog lica. Sumnja se da su se Obradović i Dević početkom 2014, pre raspisivanja javne nabavke, dogovorili s predstavnicima „Grupo Cilio SPA“ iz Italije o elementima konkursa za prečišćavanje pitke vode, čime su izvršili krivično delo zloupotrebe u vezi s javnom nabavkom.

- Kako se sumnja, nakon konkursa G. T. (Goran Tajdić, prim. aut.) u svojstvu odgovornog lica JKP „Vodovod i kanalizacija“ potpisao je ugovor o javnoj nabavci prečišćavanja vode sa grupom ponuđača koju čine „Grupo Cilio SPA“, ogranak u Beogradu, „Grupo Cilio“ iz Novog Sada i „Sinertek“ iz Beograda - saopštio je MUP i dodao da je taj ugovor u suprotnosti sa tada važećim zakonom o komunalnim delatnostima, koji propisuje da se prečišćavanje vode ne sme prepustiti privatnoj firmi, čime je G. T. (Tajdić) zloupotrebio službeni položaj.

foto: Printscreen

Obradović se sumnjiči da je 17. maja 2019. primio 67.500.000 na račun svog privrednog društva iz budžeta Srbije, na ime subvencija radi nabavke i zamene opreme u postrojenju za prečišćavanje vode, kao i radi puštanja istog u rad, od čega je nakon toga deo od 21.341.649 utrošio za tekuće poslovanje privrednog društva, čime je zloupotrebio položaj odgovornog lica.

Papreno

GRAĐANI PUKLI 118,8 MILIONA EVRA ZA VODU

Građani Zrenjanina već 16. godinu ne smeju da koriste vodu za piće. Ukoliko se uzme da je najniža prosečna cena vode za litar 20 dinara, a minimalna prosečna količina unosa 1,5 litara po stanovniku, dobija se da 80.000 stanovnika grada Zrenjanina ukupno dnevno potroši 2,4 miliona dinara za vodu, što je oko 20.000 evra. Za 16 godina svaki građanin dao je 175.200 dinara, to jest oko 1.485 evra samo za vodu. To praktično znači da je svaka porodica do sada mogla da, primera radi, kupi jedan automobil od para koje je dala za vodu. Ukupno, građani Zrenjanina za 16 godina potrošili su oko 118,8 miliona evra za vodu.

Garancije

UZELI 546.336 EVRA

Budući da je „Grupo Cilio SPA“ prepustil posao „Sinerteku“, nije imala pravo da povuče bankarske garancije. Međutim, I. D. tereti se da je 30. juna 2016. zaključio aneks ugovora, čime je izvršio povrat garancije „Grupo Cilio“ na iznos 546.336 evra, iako su uslovi garancije bili ispunjeni - saopštili su iz MUP, koji Devića sumnjiči za zloupotrebu službenog položaja .

(R. Kantar - I. Kljajić / Foto:Beta / Luka Filipović, Shutterstock)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track