Najnovije vesti

LESKOVAČKI PAROH SAM PORODIO SUPRUGU: Šesto dete, devojčicu Fotinu dočekao s peškirom u rukama klečeći u kupatilu
Foto: Jugmedia.rs

srećno

LESKOVAČKI PAROH SAM PORODIO SUPRUGU: Šesto dete, devojčicu Fotinu dočekao s peškirom u rukama klečeći u kupatilu

Srbija

'Ajde Gospode, pomozi, Majko Božija i svi sveti, bile su reči koje je paroh Dalibor Stefanović iz Leskovca izgovorio sebi u bradu kada je iznenada počeo porođaj njegove supruge Tamare, šesti po redu za deset godina. Molitva je pomogla. Dalibor je bio odličan u ulozi babice i svoju devojčicu Fotinu dočekao s čistim peškirom u rukama, klečeći u kupatilu. Pupčanu vrpcu presekla je doktorka iz Hitne pomoći, koju je pola sata ranije pozvao kada su počeli trudovi.

foto: Jugmedia.rs

„Nije bilo mnogo vremena za razmišljanje. Od odraslih samo smo nas dvoje bili u kući. Pomolio sam se, zasukao rukave, oprao ruke i uzeo čist i ispeglan peškir i krenuo da porađam. Nisam se uplašio iako nikada pre nisam ni prisustvoao porođaju. Znao sam da je Bog sa nama, a u svemu mi je pomogla Tamara jer je sarađivala i brzo se porodila. Kada je izašla glavica znao sam da je sve u redu. Uzeo sam bebu, udario je po leđa i čuo sam plač. Mojoj sreći nije bilo kraja. Tada su mi malo ruke zadrhtale. Oprao sam joj samo lice i u tom momentu je ušla ekipa hitne pomoći, preskli su pupčanu vrpcu, oprali bebu i otišli smo u porodilište“, priča zadovoljan otac, koji je juče oko pola sedam obavio porođaj, a danas se latio svakodnevnih službenih obaveza, spremajući se istovremeno da prekosutra krene za Tunis, navodi Jugmedia.rs.

Tamara kaže da je i nju iznenadila brzina i da je imala samo mali strah jer su bolovi došli iznenada i bili veoma jaki.

„Termin porođaja je bio za sedam do osam dana, zato su me trudovi iznenadili. Ušla sma u kupatilo da se sredim i da sačekam hitnu pomoć, ali beba nije htela da čeka pa se sve odvijalo i kupatilu. Početni strah je brzo nestao kada sam videla smireno lice mog supruga, smogla sam snage i opustila se. Nisam zaboravila kako se pravilno diše i kako se gura beba, pa je sve obavljeno veoma brzo“, priča dok odmara na Odeljenju akušerstva u porodilištu Opšte bolnice Leskovac.

Gde se život rađa tu je i zdravlje i blagostanje

Babice kažu da su joj dale apartman, da odmori posle stresnog porođaja.

„Mada, ona je carica. Sat vremena posle porođaja ustala je, sredila se i čavrljalja s nama s osmehom na licu. Izgleda toliko lepo i mlado kao da nije ni rađala. Sve nas je oduševila“, priča babica Pavlina Stojanović sa 27 godina radnog staža.

Stefanovići sada imaju dva sina, od kojih je Simen sa 9 godina najstariji i četiri kćeri. Posle Simeona rodila se Hristijana, pa Justin, Marija, Krstinja i sada Fotina. Bebibci su dali ovo neobično ime po Svetom Fotinu jer se rodila na taj verski praznik.

foto: Jugmedia.rs

„Sva deca na svet su dolazila na po dve godine, samo smo sa Fotinom napravili pauzu od tri godine. Mi ništa nismo planirali ni u prošlosti, a nećemo ni u budućnosti. Sve je božja volja kome se molimo da nam deca budu zdrava“, priča mlada majka, inače diplomirani psiholog.

Tamara je rođena u Žedniku kraj Subotice a sa Daliborom iz Leskovca je spojila duhovna muzika na horskim gostovanjima, potom i to što oboje vole tradicionalni način života. Dalibor je službovao u Bošnjacu kod Lebana a već tri godine je paroh u Leskovcu i jedan je od najomiljenijih i njacenjenijih popova u leskovačkom kraju.

(Kurir.rs/Jugmedia.rs, M.Ivanović)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track