100 godina proslavila uz TV sapunice
Foto: Tanjug

Stogodišnja Jagodičanka

100 godina proslavila uz TV sapunice

Srbija -
Baka gleda indijske serije, gledala je i turske, ali najviše je volela latinoameričke

BOR - Danica Maksić iz Jagodine proslavila je stoti rođendan u porodičnoj vikendici na Borskom jezeru u krugu rodbine i prijatelja.

Rođena je u Sokobanji 1912. godine, gde je odrasla i pošla u školu. Rano je ostala bez oca, koji je poginuo u Prvom svetskom ratu iz koga se nikad nisu vratila ni njena dva strica, sa setom za stogodišnja slavljenica.

Dok telefonom prima rođendanske čestitke, Danica se odmara na terasi sećajući se prošlih vremena.

"Sedim najčešće na terasi i gledam zelenilo Borskog jezera. U slobodno vreme čitam romane. Živela sam mirno i nisam se ni sakim svađala. Sa svima sam lepo živela sve ove godine", priča Danica kojoj su, pored romana, omiljene i televizijske serije.

Sećanje na Bor, grad u kome se još pre Drugog svetskog rata skućila i formirala porodicu, za Danicu i dalje je živo. U njenoj memoriji neizbrisivi su događaji koji su obeležili tridesete godine prošlog veka. Dan kada je u Boru bio kralj Aleksandar za nju je još u svežem sećanju.

"Sećam se kada je kralj Aleksandar došao u Bor. Bio je na Crno vrhu. Tamo se zaglavio, a seljaci nisu hteli da ga izvuku, jer su mislili da kralj neće doći. Onda je jedan čuvar na konju došao do Francuza u Boru, a dvojica šofera iz Knjaževca otišla su na planinu po kralja. Imao je belu limuzinu. Videla sam ga kada je išao u topionicu. Na rampi sam stajala i gledala sam ga", seća se Danica tog događaja do najsitnijih detalja.

Danica i njena dve decenije mlađa ćerka Zlatija penzionerske dane provode u Jagodini. Međutim, već početkom leta pakuju kofere i dolaze na Borsko jezero. Tu, vele, nalaze spas i od vrućine i od gradske gužve, priča Zlatija Grubišić koja na jesen puni 80 godina. Ipak, od majke se ne odvaja 24 sata.

"Ona gleda ove indijske serije, gledala je i turske, ali najviše je volela latinoameričke. Ipak, i one su joj dosadile. Sada redovno prati domaće serije, a čita i ljubavne romane. Mnogo je omiljena i u komšiluku i među ostalim ljudima, zato što za svakog ima lepu reč. Malo se ponekad i posvađamo, ali to je sastavni deo života", kaže Zlatija, koja ne može da se seti vršnjakinje svoje majke.

Tople letnje dane Danica i njena ćerka provode u porodičnoj vikendici očekujući goste, rodbinu i prijatelje. Tako je, kažu, sve vreme dok su na Borskom jezeru. Ako lepo vreme potraje, ovde će ostati sve do oktobra, a onda se vraćaju u Jagodinu.Tamo ih takođe željno očekuju i komšije i prijatelji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track