deo svetskog, muzičkog i folklornog nasleđa

VRANJSKA GRADSKA PESMA: Počeo festival posvećen bogatom kulturnom nasleđu

Srbija -

Festival "Vranjska gradska pesma'' otvoren je u petak u pozorištu "Bora Stanković" u Vranju.

Festival se održava drugu godinu zaredom, a ovogodišnja tema je "Vranjska gradska pesma – deo svetskog, muzičkog i folklornog nasleđa''. Manifestaciju je otvorila gradska većnica Zorica Jović.

Obraćajući se prisutnima ona je podsetila na povod pokretanja festivala, i na činjenicu da je još 2012. godine vranjska gradska pesma uvrštena na nacionalnu listu nematerijalnih kulturnih dobara.

foto: Kurir/T.S.

- Vranjska gradska pesma jeste veoma značajan deo bogatog kulturnog nasleđa, jer je osećajna, puna meraka i sevdaha, koji joj daju još jednu posebnost koja doprinosi tome da se izdvaja na muzičlkoj sceni ne samo Srbije, već i sveta. Da je tako svedoči i činjenica da je u okviru manifestacije obeležavanja Svetskog dana gradova, UNESKO 2019. godine uvrstio i Vranje, među 66 gradova kao novog člana Mreže kreativnih gradova ove organizacije, za oblast muzike, a festival je deo aktivnosti u okviru ove kreativne Mreže gradova. Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije takođe je podržalo organizovanje festivala i uz Grad Vranje pokrovitelj je manifestacije - rekla je većnica.

- Verujemo da će festival "Vranjska gradska pesma" nastaviti da živi, da će postati tradicija i da će doprineti da se i u godinama koje dolaze sačuva autentičnost i jedinstvenost njenog melosa. Grad Vranje, na čelu sa gradonačelnikom Slobodanom Milenkovićem, kao i do sada nesebično će se truditi da se održi negovanje tradicionalnih vrednosti koje su sastavni deo kulture. Da smo ozbiljni i rešeni u tim namerama podtvrđuju i dosadašnji rezultati koje je na polju kulture postiglo sadašnje rukovodstvo grada - istakla je Zorica Jović.

foto: Kurir/T.S.

O posebnosti vranjske pesme govorili su novinar Dragan Stojanović i kompozitor Rade Radivojević. Prvog dana festivala prikazan je i film "Vranje ima dušu" koji govori o specifičnosti vranjske pesme.

foto: Kurir/T.S.

U programu su nastupili Ivana Tasić, Branimir Stošić Kace, Dalibor Mladenović i Slobodan Jovanović. Publika je do poslednjeg mesta ispunila Salu vranjskog Pozorišta uživajući u “vranjskoj pesmi” punoj meraka I sevdaha.

Dvodnevna manifestacija Grada Vranja završava se u subotu, koncertom na kome će nastupiti vokalni solisti Merima Njegomir i Danka Stojiljković, kao i vranjski solisti uz pratnju Narodnog orkestra RTS-a pod upravom Vlade Panovića. I druge večeri Festivala ulaz je besplatan.

(Kurir.rs/T.S.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track