Najnovije vesti

dragačevci lepi, Rumeni i zdravi

OVAKO SE SRPSKI SELJAK BORI PROTIV VIRUSA: Beli luk, vruća rakija, slanina i vunene čarape naš su pancir! VIDEO-ANKETA

Srbija
14:12h

Šumadinci ostaju verni narodnoj medicini i receptima koji su stari i po nekoliko vekova

ČAČAK - Korona virus je pred vratima, a građani u zapadnoj Srbiji nisu u strahu jer, kako kažu, preživeli su toliko toga pa je ova zaraza o kojoj bruji čitav svet za njih "mačiji kašalj".

foto: RINA

Iako stručnjaci kažu da u ovom slučaju ne pomaže, Šumadinci ipak ostaju verni narodnoj medicini i receptima koji su stari i po nekoliko vekova. Milorad Tanasković je u osmoj deceniji života, ali se ne plaši korone jer ima svoj ustaljeni ritam kad je u pitanju odbrana od virusa.

“Možda doktori kažu da to ne pomaže, ali beli luk, vruća rakija i slanina oduvek su naš pancir, zato smo mi ovako rumeni i zdravi. Ne plašimo se da će bilo kakav virus iz te daleke Kine stići u naše selo, pa ovde i gosti jedva da dođu”, priča kroz osmeh Milorad iz Dragačeva za RINU.

I dok najstariji Dragačevci ne strahuju od virusa, jer niti gde idu, niti im ko dolazi, najplašljiviji jesu stanovnici velikih gradova koji su u svakodnovnoj ineterakciji sa velikim brojem ljudi.

foto: RINA

"Sve vreme čitam informacije koje nam stižu iz inostanstva i moram priznati da se pomalo plašim. Nabavila sam maske za porodicu, redovno peremo ruke i provetravamo prostorije. Mada, iskreno se nadam da će nas ta famozna korona zaobići”, kaže Nada Jovanović iz Čačka.

A ako na ovaj virus beli luk, med i vunene čarape nemaju nikakav uticaj, Srbi uvek mogu da se osvrnu i na još neke načine preventive, a to je ona stara narodna “daleko bilo, pomeri se sa mesta”, ako ništa drugo – možda to pomogne.

foto: RINA

(Kurir.rs/RINA)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja