ČAROBNJAK IZ OZA: Prva premijera za decu u obnovljenom vranjskom pozorištu
Foto: Kurir/ T.S.

predstava za mališane

ČAROBNJAK IZ OZA: Prva premijera za decu u obnovljenom vranjskom pozorištu

Srbija -

VRANJE - Na dečjoj sceni obnovljene zgrade vranjskog pozorišta “Bora Stanković”, u subotu 29. februara prva premijera za najmlađe, predstava “Čarobnjak iz Oza”.

Prema najavi rediteljke i glumaca biće to pravi pozorišni spektakl i jedna vrsta mjuzikla za decu.

1 / 6 Foto: Kurir/ T.S.

Predstavu “Čarobnjak iz Oza” koja je urađena po motivima dela Frenka Bauma režirala je Aleksandra Kovačević iz Kraljeva koja prvi put radi sa pozorišnim ansamblom iz Vranja. Dramatizaciju je uradila Aleksandra Glovacki. Na konferenciji za novinare rediteljka je istakla da je imala sreću da radi sa divnim, talentovanim, beskrajno požrtvovanim, energičnim i radosnim ansamblom.

„Ova bajka, stara više od jednog veka, tačnije 120 godina, uvek je aktuelna, jer se bavi osnovnim pitanjima ljudske egzistencije, socijalizacijom i osnovnim modelima ponašanja jedinke u društvu. Potrudili smo se da ova bajka po kojoj je snimljen i čuveni film bude inspiracija da napravimo priču o sadašnjem trenutku. Ova tema je edukativna, ali i beskrajno zabavna“, naglasila je rediteljka. Prema njenim rečima u pitanju je jedna vrsta mjuzikla za decu, sa velikim brojem songova, zanimljivim koreografijama, scenskim efektima. Rediteljka očekuje da će se predstava dopasti kako deci, tako i roditeljima i da će dugo živeti na sceni.

foto: Kurir/ T.S.

Saradnja sa rediteljkom je prema rečima Bojana Jovanovića, umetničkog rukovodioca vranjskog teatra dogovorena još pre dve godine. Započeta je kada su se stekli uslovi, kada je završena obnova pozorišta. „Kasnije smo se dogovorili da to bude predstava „Čarobnjak iz Oza“ i da to bude model kako će se raditi predstave na dečjoj sceni koja ne sme da zaostaje u smislu kvaliteta produkcije i izbora saradnika. Dečja scena ne sme da zaostaje od scene za odrasle u smislu kvaliteta produkcije, izbora saradnika, reditelja i mora u svakom segmentu da prati ono što se radi na velikoj sceni. Sada kada imamo pozorište, nema izgovora. Moramo da uložimo maksimalne napore da svaka predstava ima sve neophodne elemente za maksimalne domete“, rekao je Jovanović. Nenad Jović, direktor Pozorišta “Bora Stanković” napomenuo je da je ovo jedna velika i skupa predstava, što deca kao najvernija i najbrojnija pozorišna publika u Vranju i zaslužuju. “Od obnove pozorišta ovo je najveća takva predstava za decu i bitno je što je kvalitet produkcije podignut na najviši nivo”, kazao je Jović.

foto: Kurir/ T.S.

“Zemlja Oz je zaista bila čudesna i tokom nastanka predstave svi smo uživali u svakom trenutku njenog stvaranja. Ovo je pravi spektakl”, napomenula je Jelena Filipović, glumica koja igra glavnu ulogu u predstavi, lik Doroti.

„Tokom sedam godina rada u nemogućim uslovima, najvernija publika vranjskog teatra su bila deca, tako da je ova predstava najbolja nagrada za svu decu koja su nam sve ove godine bili verni fanovi koji su se oduševljavali svake nedelja kada smo za njih igrali u sali Omladinskog kulturnog centra“, istakao je glumac Marko Petričević.

foto: Kurir/ T.S.

Nakon premijere 29. februara u podne, prva repriza je već dan kasnije, a druga će biti odigrana 15. marta. U predstavi igraju Jelena Filipović, Marko Nikolić, Stefan Stanojević, Marko Petričević, Žetica Dejanović, Radmila Đorđević, Tamara Stošić, Dragan Živković, Mihael Stošić i Bojan Jovanović, koji je svoj glas “pozajmio” čarobnjaku iz Oza. Kostime i scenografiju je osmislio Stefan Savković, originalne songove na tekstove Aleksandre Glovacki je komponovao Bata Zlatković, za scenski pokret i koreografiju je bila zadužena Krenare Nevzati Keri, ditzajn svetla Radomir Stamenković, a za šminku Marija Đorđević.

(Kurir.rs/T.S.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track