BORBA ZA POKOJNIKE: Okončan spor privatnih pogrebnika i grada Subotice! Država sahranjuje, a ceremonijal nije obavezan
Foto: Privatna Arhiva

razjašnjeno

BORBA ZA POKOJNIKE: Okončan spor privatnih pogrebnika i grada Subotice! Država sahranjuje, a ceremonijal nije obavezan

Srbija -

SUBOTICA – Ustavni sud Srbije već drugi put rešava spor privatnih pogrebnika i lokalne samouprave Subotice, oko zakonitosti odluka pogrebne delatnosti u Subotici.

Pre četiri godine, privatni pogrebnici su zatečeni odlukom o sahranjivanju u Subotici, donetom na osnovu usaglašavanja sa prethodnim zakonom, a zatim i sa novim Zakonom o komunalnim delatnostima. Oni smatraju da im je novom odlukom iz 2016. godine, smanjen obim posla, jer su ulagali u organizovanje kompletnih sahrana, a sada nisu to sve mogli da sprovode.

Žalbe privatnih preduzetnika, Ustavni sud je sada razrešio odlukom, da ukine dva člana gradske Odluke o sahranjivanju i grobljima, „jer nisu u skladu sa Zakonom”. Rešenju Ustavnog suda se tumači, da prevoz pokojnika do mrtvačnice, organizacija sahrane i ispraćaja, uz traženu dokumentaciju, čuvanje posmrtnih ostataka u rashladnom uređaju kao i priprema pokojnika, nisu sastavni deo usluge sahranjivanja.

Iz lokalne samouprave Subotice tvrde, da poništena dva člana Zakona, koja su usvojena u lokalnoj skupštini, neće menjati praksu, jer će se direktno primenjivati Zakon o komunalnoj delatnosti. Kažu i da će zatražiti dodatno pojašnjenje od nadležnog ministarstva. Privatni pogrebnici međutim najavljuju, da će posle dobijenog Ustavnog rešenja ponovo raditi organizaciju sahrane, na osnovu odbačena dva člana odluke koja je do sada važila.

foto: Privatna Arhiva

Ustavni sud je, naime, ocenio da je nezakonit deo odluke o sahranjivanju o „drugim radnjama”, odnosno prenosu posmrtnih ostataka unutar groblja, čuvanju posmrtnih ostataka u rashladnom uređaju, kao i priprema prostorije za izlaganje, gde se porodica oprašta od pokojnika i organizacija povorke i ceremonijala kod mesta sahranjivanja. Vlasnik pogrebnog preduzeća „Funero“ Jožef Miškolci, kaže da su brisani članovi Zakona, za njih sporni bili još od usvajanja.

Advokati odluku Ustavnog suda Srbije tumače tako, da Subotičane može sahranjivati samo JKP "Pogrebno", jer se radi o komunalnoj usluzi od opšteg interesa.

- Pogrebna ceremonija nije obavezna prilikom sahranjivanja. Zakon o komunalnim delatnostima ceremoniju ne propisuje kao obaveznu stavku. Spor oko „borbe” za pokojnike u Subotici pokrenuli su privatni pogrebnici, jer su odluku grada o sahranama ocenili nezakonitom i neustavnom, jer je JKP Pogreno dobilo monopolski položaj.

- Gradska odluka je suprotna Zakonu o sahranjivanju, a Zakon o komunalnim delatnostima obezbeđuje monopol gradskom komunalnom preduzeću, tvrde u ustavnoj žalbi privatni pogrebnici. Novu odluku Ustavnog suda oni sada prihvataju kao mogućnost za tržišno ravnopravan položaj.

foto: Privatna Arhiva

- Ceremoniju sahranjivanja možemo ponovo da organizujemo i na grobljima kojima upravlja JP "Pogrebno". Ceremonijal sahranjivanja pokojnika nije komunalna delatnost pod ingerencijom grada, to je tržišna delatnost. Grad bi trebalo sada da nam odobri i na državnim grobljima, kaže Jožef Miškolci, predsednik Udruženja privatnih pogrebnika Vojvodine.

Advokatske kancelarije u tumačenju odluke Ustavnog suda za Kurir kažu, da je Zakon o komunalnim delatnostima propisao „da se pogrebna usluga sastoji iz dve obavezne delatnosti, upravljanja grobljima i sahranjivanja, koje su opšti javni interes, od pokopa, ekshumacije pogrebnih ostataka, kremiranja i ostavljanja pepela pokojnika”.

U rešenju Ustabnog suda, po njima stoji da poništavanjem odredbe koja je ceremonijalne poslove proglašavala za obavezne, Odluka o sahranjivanju u Subotici u svemu ostalom u potpunoj saglasnosti sa zakonom. Iz sekretarijata za komunalne delatnosti kažu, da će lokalna samouprava Subotice poštovati odluku Ustavnog suda.

Kurir.rs/N. H.

Foto privatna arhiva

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track