SPOJ TRADICIJE I MODERNOG: Otvorena digitalna čitaonica u Biblioteci Vukovog zavičaja
Foto: Kurir/T.Ilić

korisnicima na raspolaganju 15 računara

SPOJ TRADICIJE I MODERNOG: Otvorena digitalna čitaonica u Biblioteci Vukovog zavičaja

Srbija -

Lozničani koji vole da čitaju, ali više u elektronskoj formi nego da drže knjigu u rukama, to mogu raditi u Biblioteci Vukovog zavičaja u kojoj je otvorena digitalna čitaonica.

Prema rečima direktorke ove ustanove Mirjane Pejak u čitaonici "Prota Ignjat Vasić", nazvanoj po osnivaču biblioteke, korisnicima je na raspolaganju petnaest računara.

foto: Kurir/T.Ilić

- Digitalna čitaonica je spoj tradicije i modernog, njeno opremanje finansiralo je Ministarstvo kulture i informisanja sa 516 hiljada dinara dok je sređivanje prostora pomogla lokalna samouprava sa nešto više od 200 hiljada. Dostupna je svima, mogu je besplatno koristiti učenici, studenti, deca i penzioneri. Još ima ljudi bez računara i ovo je mesto gde sada mogu doći da čitaju ono što ih zanima sa interneta, a planiramo da dodamo i štampače – rekla je ona.

foto: Kurir/T.Ilić

Na otvaranju digitalne čitaonice bio je i gradski menadžer Dejan Stalović koji je kazao da je ovo još jedan primer dobre saradnje resornog ministarstva, grada i lozničke biblioteke koja će biti nastavljena. On je istakao da Loznica posebnu pažnju poklanja razvoju kulture, da postoji veliki broj mladih koji će koristiti digitalnu čitaonicu kao i da je dobro ’’što nešto ovako imamo u gradu’’.

Loznička biblioteka osnovana je 1868. godine kao jedna od sekcija Kulturno-prosvetnog društva ‘’Podrinjska sloga’’. Osnivač biblioteke bio je prota Ignjat Vasić, koji je za izgradnju čitaonice poklonio svoj plac. Čitaonica ’’Prota Ignjat Vasić’’ sagrađena je pre sedam godina u potkrovlju novog dela biblioteke novcem iz NIP-a.

(Kurir.rs/T.Ilić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track