KIŠA DONELA RADOST U TOPLICU: Blagodet za višnje i šljive, spas za jagode, maline i kupine
Foto: Zorana Jevtić

jednA od najsušnijih zima u poslednjih desetak godina

KIŠA DONELA RADOST U TOPLICU: Blagodet za višnje i šljive, spas za jagode, maline i kupine

Srbija -

PROKUPLJE - Obilna kiša koja je pala na području Topličkog okruga obradovala je poljoprivrednike u tom kraju koji su se suočili sa jednom od najsušnijih zima u poslednjih desetak godina.

"Ova kiša je prava blagodet za sve poljoprivredne kulture na našem području, rekao je danas Agenciji Beta direktor Poljoprivredno stručne službe (PSS) u Prokuplju, Dejan Tonić.

On je objasnio da su najmanju štetu od suše na području Topličkog okruga pretrpeli stari zasadi voća sa jakim korenom, jer je vlage duboko u zemljištu bilo, dok su štetu pretrpeli mladi voćnjaci, do tri godine starosti, sa nerazvijenim korenovim sistemom.

"Ova kiša je blagodet za sve voćarske kulture počev od koštičavog voća višanja i šljiva, kojih je najviše u Toplici pa do jagoda malina i kupina za koje je ona spas, naglasio je Tonić.

Prema njegovim rečima kiša će povećati ovogodišnji rod jagodičastog voća i sigurno smanjiti njegovu ekonomsku cenu, tako da se kupci mogu nadati bogatoj ponudi i ne tako visokoj ceni jagoda na pijacama.

Kiša je došla u pravi čas i ratarskim kulturama posejanim prošle jeseni, kojima je, prema Tonićevim rečima, omogućila dodatnu prihranu mineralnim djubrivima koje je na njivama kiša dobro rastvorila.

"Ova vlaga je dobro došla i pred prolećnu setvu kukuruza, jer je omogućila ratarima da još jednom usitne, istanjiraju i kvalitetno pripreme njive za setvu, istakao je direktor PSS u Prokuplju, Dejan Tonić.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track