Najnovije vesti

U PANČEVU PREDSTAVLJEN MODEL DUALNOG OBRAZOVANJA: Učenje uz praktičan rad siguran put ka zaposlenju (VIDEO)
Foto: Pančevu treba

U PANČEVU PREDSTAVLJEN MODEL DUALNOG OBRAZOVANJA: Učenje uz praktičan rad siguran put ka zaposlenju (VIDEO)

Srbija

U Gradskoj upravi u Pančevu, u prepunoj Skupštinskoj sali, učenicima i roditeljima 5. marta, predstavljen je "Nacionalni model dualnog i preduzetničkog obrazovanja".

Događaju su, pored predstavnika Grada Pančeva, prisustvovali predstavnici Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine - nacionalne zajednice, Privredne komore Srbije i Regionalne privredne komore Južnobanatskog privrednog okruga, poslodavci, zaposleni u školama i učenici sa roditeljima.

foto: Pančevu treba

Cilj ovog skupa bio je informisanje učenika o prednostima dualnog obrazovanja, dosadašnjim iskustvima i primerima dobre prakse u implementaciji Zakona o dualnom obrazovanju koji je počeo da se primenjuje od septembra 2019. godine.

Pored toga, svoja iskustva sa prisutnima su podelili i učenici koji pohađaju dualno obrazovne profile, ali i predstavnik Mašinske škole Pančevo koja je kao prva u Srbiji bila uključena u pilot projekat obrazovanja srednjoškolaca po dualnom modelu.

foto: Pančevu treba

Gabrijela Grujić, pomoćnica ministra u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije izrazila je zadovoljstvo što su u Pančevu sve srednje škole uključene u dualni model obrazovanja.

  • Raduje me dosadašnji rezultat za tri i po godine jeste 104 škole, skoro 7.000 učenika, a od ove školske godine imamo čak 900 kompanija. Otvorenih mesta za dualno obrazovanje u Srbiji, u skladu sa izjavama o nameri kompanija, je čak 3.345 ove godine, što je za hiljadu više nego lane, rekla je Gabrijela Grujić.
foto: Pančevu treba

Mašinska škola u Pančevu bila je pionir u uvođenju modela dualnog obrazovanja kroz pilot projekat.

Nenad Dojčinović, direktor Mašinske škole izuzetno je zadovoljan efektima ovog modela obrazovanja ističući da je u pitanju učenje kroz praktičan rad.

  • Dualno obrazovanje omogućava učenicima da steknu još bolja praktična znanja, iskustva i da lakše mogu da odgovore zahtevima privrede, a i privrednici mogu da steknu uvid u učenička znanja i da ih kasnije zaposle, rekao je Nenad Dojčinović.
foto: Pančevu treba

Mašinska škola Pančevo po programu dualnog obrazovanja školuje učenike u smerovima mehaničar motornih vozila, operater mašinske obrade i bravar–zavarivač. Takođe planira da uvede dualno obrazovanje i u četvorogodišnje smerove tehničari kompjuterskog konstruisanja, tehničari kompjuterskog upravljanja i tehničar mehatronike.

(Kurir.rs/@pancevutreba)/ Foto: Pančevu treba

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...