IVANINI ĐACI UČE JEZIKE VOZEĆI BICIKL: U Novom Sadu otvorena prva kinestetička učionica na Balkanu.
Foto: Samo Novi Sad

Novi Sad radi- Ivana Krgović

IVANINI ĐACI UČE JEZIKE VOZEĆI BICIKL: U Novom Sadu otvorena prva kinestetička učionica na Balkanu.

Srbija -

Ivana Krgović, profesorica jezika iz Novog Sada, je godinama predavala francuski i španski jezik na "tradicionalni" način. Međutim, nakon što je naišla na knjige o programu kinestetičkog učenja u Americi odlučila je da promeni pristup i došla na ideju o otvaranju svog biznisa.

foto: Samo Novi Sad

- Kinestetičko učenje je već implementirano u Americi. Poenta je u tome da mozak zapravo neuporedivo bolje radi ukoliko učimo čitavim telom, kroz fizičku aktivnost. Rađena su i istraživanja u Holandiji na stotinama dece kojima je uvedena na časove u toku nastave blaga fizička aktivnost i dokazano je da njihov akademski učinak mnogo bolji - objašnjava Ivana koja je, zahvaljujući sredstvima koja je dobila na Konkursu Grada Novog Sada za pomoć za pomoć inovativnom ženskom preduzetništvu, uspela da otvori rvu kinestetičku učionicu za strane jezike na Balkanu.

foto: Samo Novi Sad

“Zapravo ovako nešto ne postoji kod nas. Ideja je bila da se napravi učionica u kojoj će biti moguće fleksibilno sedenje, dinamična nastava, učenje kroz fizičku aktivnost. Instalirali smo na pokretnu traku i na sobni bicikl stolove i uzeli smo mini bicikle koji mogu da stoje u svakoj sobi ispod stola, tako da svaki polaznik dok učimo jezik može da sprovodi blagu fizičku aktivnost - priča Ivana i objašnjava koja logika stoji iza ideje o ovakvom načinu učenja.

foto: Samo Novi Sad

- Višečasovno sedenje nije prirodan položaj čoveka. Čoveku je prirodnije da se kreće i ako dete ili odrasla osoba provodi 4,5 sati u sedećem položaju i onda recimo ima dodatnu nastavnu aktivnost ponovo u sedećem položaju, telo luči melatonin koji se šalje u mozak i govori mozgu sediš već nekoliko sati, vreme je da spavaš. I nama popušta pažnja i spava nam se. Tako da blago okretanje pedala dok čitamo, dok sedimo, dok razgovaramo može zapravo da pomogne koncentraciji i pažnji u toku časa - kaže Ivana.

foto: Samo Novi Sad

Sama sredstva za otvaranje edukativnog centra Ivana je dobila na osnovu ideje sa kojom je konkurisala za sredstva koja Grad Novi Sad dodeljuje za pomoć inovativnom ženskom preduzetništvu.

foto: Samo Novi Sad

- Imala sam zaista sreću da dobijem sredstva zahvaljujući kojima sam mogla da kupim osnovnu opremu za početak posla, mislim da bi drugačije zaista bilo nemoguće. Te vrste konkursa su sjajna stvar, ja to stvarno pozdravljam i zahvalna sam što se organizuju takve stvari i mislim da žene treba da se pokrenu, da preuzmu inicijativu i usude se da budu inovativne i drugačije - kaže Ivana.

foto: Samo Novi Sad

(Kurir.rs/@samonovisad)/ Foto: Samo Novi Sad

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track