URBANI GERILA RATNICI NOVOG SADA: Upoznajte ekipu iz podzemlja Petrovaradinske tvrđave (VIDEO)
Foto: Samo Novi Sad

URBANI GERILA RATNICI NOVOG SADA: Upoznajte ekipu iz podzemlja Petrovaradinske tvrđave (VIDEO)

Srbija -

Leon i njegova ekipa “Urbanih gerila ratnika iz podzemlja” do sada su iz podzemnih lavirinata pod Petrovaradinom izneli više od 300 tona smeća, a njihov glavni pokretač je, kako kažu, ljubav prema Tvrđavi.

  • Tvrđava Petrovaradin je moja velika ljubav koju sam ja sa svojom ekipom osvajao. I upravo misija je ta da našu “Dunavsku damu” uredimo i popravimo, koliko je to moguće. Tvrđava je generalno u dosta lošem stanju bila, i dalje je, ali postoji određeni pomak u svemu tome - počinje priču Leon Šurbanović osnivač UGRIP-a.

Kako navodi, njemu i ljudima iz njegovog udruženja je trebalo skoro godinu dana da prouče i mapiraju lavirint ispod tvrđave sastavljen od bezbroj hodnika ukupne dužine 33 kilometra.

foto: Samo Novi Sad
  • To je jedan jako ozbiljan sistem, ima preko 43 nivoa, preko 8 spratova i 4 linije odbrane, znači jedan ozbiljan lavirint, koji niko nikada pre nas nije rasčivijao. Postoje stari istraživači, svega 5 do 10 maksimalno, ljudi koji znaju takođe sistem i koji su svojevremeno ovde lutali - priča Leon i navodi da je početni i najveći problem bilo čišćenje smeća koje se tu taložilo decenijama.

  • Sama priča oko UGRIPA je počela 2015. godine i mi smo do kraja 2016. godine izmapirali ceo sistem, locirali probleme kojih ima ovde preko recimo 15tak, ali najveći je svakako bilo iznošenje đubreta. Kada smo krenuli sami da čistimo đubre iz tih vena ovog lavirinta podzemnog grada tvrđave Petrovaradin, činilo se da toga ima, da bukvalno nema kraja. Preko tri stotine tona smo izneli iz samog podzemlja tvrđave Petrovaradin - kaže Leon i dodaje da se on i njegova ekipa na tome nisu zaustavili.
  • Mi i dan-danas održavamo sistem i trudimo se da on ostane stvarno u onom pravom prvobitnom obliku kao što je nekada bio. Vi danas kada prođete kroz sistem nema apsolutno nijednog pikavca. Lutajući kroz ovaj lavirint upoznajemo sasvim jednu drugu stranu Novog Sada i shvatamo da zapravo, upravo naš grad je i nastao zahvaljujući ovom, ovoj tvrđavi, ovoj lepotici. - poručuje Leon.
foto: Samo Novi Sad
1 / 10 Foto: Samo Novi Sad

(Kurir.rs/@samonovisad)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja