ČUVAJU SRPSKU TRADICIJU: Ove žene su se udružile kako bi pomogle drugima
Foto: Samo Novi Sad

ČUVAJU SRPSKU TRADICIJU: Ove žene su se udružile kako bi pomogle drugima

Srbija -

Udruženje žena “Lazarica 1389” iz Stepanovićeva osnovano je 2006. godine i bavi se humanitarnim radom. Udruženje trenutno broji 15 članica koje se sastaju kako bi zajedno štrikale, heklale i proizvodile razne rukotvorine koje potom prodaju i pomažu onima kojima je to najpotrebnije.

  • Idemo na svaku manifestaciju, što zaradimo od štrikanja, od veza mi opet podelimo to ovde humanitarno. Imamo troje dece sa posebnim potrebama, samohrane majke, starije osobe - rekla je predsednica Udruženja Nada Petrović.
foto: Samo Novi Sad

Članice Udruženja kažu da im je cilj da sačuvaju tradicionalne zanate od zaborava i da bar na neki način pomognu zajednici:

  • Gledamo koliko god možemo da pomognemo, da se družimo. Obilazimo manastire, sigurno preko 100 manastira smo do sada obišle i odnele poklone - dodaje Nada.

Obišao ih gradonačelnik

Gradonačelnik Miloš Vučević je obišao Udruženje kako bi im pružio podršku i pokazao da Novi Sad čuva tradiciju i ulaže u budućnost. Prilikom posete gradonačelnik je izjavio da će Stepanovićevo uskoro dobiti novu Kulturnu stanicu u okviru projekta Evropska prestonica kulture.

  • I u najmanjim mestima kultura je deo života i nešto što je veoma bitno za ljude. Uradićemo ono što one odavno očekuju da dobiju, a to jeste jedan uređen prostor i da imaju mesto gde mogu da se okupljaju i druže, ali generalno jedan prostor društvenog javnog života u Stepanovićevu. To će biti buduća Kulturna stanica Stepanovićevo u okviru projekta Novi Sad Evropska prestonica kulture 2021. godine - rekao je Vučević.
foto: Samo Novi Sad
1 / 11 Foto: Samo Novi Sad

(Kurir.rs/@samonovisad)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track