SUBOTICA PUSTA: Građani poštuju policijski čas, kafići prazni i preko dana
Foto: Nadica Harminc

BEZ PROBLEMA

SUBOTICA PUSTA: Građani poštuju policijski čas, kafići prazni i preko dana

Srbija -

Subotica je juče polse 20 sati bila gotovo pusta zbog policijskog časa.

Tek kod ponekog autobuskog stajališta u centru, putnici su se nešto pre 20 časova ukrcavali u gradske autobuse i svi su imali adekvatne dozvole za kretanje po ulici.

Žena koja je promenila autobus, da bi ušla u šesnaesticu prema Aleksandrovu, kaže za Kurir da je nešto ranije završila drugu smenu i trčeći stigla na drugi autobus.

Policijske patrole su bile na ulicama, ali nije bilo mnogo potrebe da reaguju, jer su se građani pridržavali propisanih mera.

Taksisti takođe rade u skraćenim smenama, kažu da je veoma u velikoj meri smanjen obim posla.

"Više vozimo po gradu, smene su nam skraćene od 5.00 do 12.30, a druga do 20 sati. Više vozimo prazne taksije prazni po gradu, jer tako dobijemo kojeg putnika više", kaže za Kurir jedan taksista.

Jutros je naredbom Gradskog štaba za vanredne situacije i Odlukom o proglašenju vanrednog stanja predsednika Republike Srbije, u uslovima proglašenog vanrednog stanja doneta i naredba, da se skraćuje radno vreme svih ugostiteljskih objekata. Kafići, restorani, pekare, kladionice i svi objekti u kojima su obavlja delatnost trgovine na teritoriji Grada Subotice rade do 18 časova.

foto: Nadica Harminc

"Naredba se primenjuje od danas, a sprovođenje ove naredbe kontrolisaće, pored nadležnih republičkih organa i nadležni sekretarijati Gradske uprave", rekao je komandant štaba za vanredne situacije, gradonačelnik Bogdan Laban.

Juče, i pre donošenja naredbe, kafići i restorani su bili prazni.

Na subotičkim pijacama su zakupci tezgi pojačali dezinfekciju, ali i oni rade skraćeno, jer kupaca nema mnogo.

Branislav Joka, generalni direktor AD „Tržnice” kaže da su pojačane mere dezinfekcije na pijacama, zbog koronavirusa.

"Pijace na Prozivci, Aleksandrovu u Bajmoku i na Paliću rade za sada bez ograničenja, ali najveći pad potrošnje i najmanje kupaca vidljivo je na Buvljaku. Robna pijaca radi smanjenim kapacitetom, neki zakupci su i otkazali tezge, jer imaju preko 65 godina, pa imaju zabranu kretanja i rada trenutno", kaže direktor Joka.

Pijačari preduzimaju sve mere zaštite.

"Čuvamo se koliko možemo, manje komuniciramo, neko nosi i masku, a dezinfekciju smo povećali maksimalno u ovim uslovima", kaže jedan od pijačara za Kurir.

Ambulante Doma zdravlja rade po promenjenom radnom vremenu, zbog uvođenja policijskog časa, od sedam ujutro do 18 sati.

N.H. tekst foto Siniša Kopunović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track