DS: Socijalisti ucenjivali i nas i naprednjake

Smederevska Palanka

DS: Socijalisti ucenjivali i nas i naprednjake

Srbija -
Socijalisti, sa druge strane, očekuju da će vlast u Smederevskoj Palanci biti formiran po ugledu na republičku i odbacuju odgovornost za prekid saradnje sa demokratama, sa kojima su sada na vlast

SMEDEREVSKA PALANKA - Predstavnici Demokratske stranke u Smederevskoj Palanci optužili su Socijalističku partiju Srbije da je u tom mestu "ucenjivala" i njih i Srpsku naprednu stranku zbog čega je opštinski odbor DS raskinuo koaliciju sa socijalistima i odlučio se za saradnju sa SNS-om.

Socijalisti, sa druge strane, očekuju da će vlast u Smederevskoj Palanci biti formiran po ugledu na republičku i odbacuju odgovornost za prekid saradnje sa demokratama, sa kojima su sada na vlast, a bili su i tokom prethodnog četvorogodišnjeg mandata.

Predsednik opštine Smederevska Palanka i čelnik palanačkog DS-a Radoslav Milojičić Kena izjavio je da su posle formiranja lokalne vlasti, nakon majskih izbora, socijalisti Demokratsku stranku "ucenjivali" tražeći, između ostalog, i mesto predsednika opštine i predsednika opštinskog parlamenta.

"Isto su radili i naprednjacima. Ucenjivali su i njih i nas. Nismo želeli da učestvujemo u tome, već smo napravili koalicioni sporazum sa SNS i do kršenja tog sporazuma neće doći iako nam socijalisti sada nude sve samo da bi ostali na vlasti", rekao je Milojičić.

On je dodao da se nada da će Aleksandar Vučić "ispoštovati svoju reč kao što je uvek činio" i da neće pristati na ucene.

Opštinski odbori Demokratske stranke, Srpske napredne stranke, Srpskog pokreta obnove i Demokratske stranke Srbije potpisali su 26. jula koalicioni sporazum o zajedničkom formiranju odborničke većine u Skupštini opštine Smederevska Palanka.

Demokratska stranka je krajem maja formirala opštinsku vlast sa Socijalističkom partijom Srbije, ali je zbog nestabilnih odnosa u koaliciji, koji se odražavaju na funkcionisanje lokalne samouprave, uz saglasnost viših stranačkih organa, odlučila da izađe iz koalicije.

Opštinski odbor demokrata u Smederevskoj Palanci danas je obišao i potpredsednik te stranke Dragan Šutanovac koji je potvrdio da je stranačka centrala dozvolila formiranje koalicije sa SNS na lokalnom nivou da bi bila ispoštovana volja građana.

Ukazujući da je za DS u Smederevskoj Palanci glasalo više od 32 odsto birača, on je rekao da nema nikakve dileme da za raskid vladajuće koalicije u toj opštini nisu odgovorne demokrate već socijalisti koji su želeli da svoj uticaj ojačaju kroz koaliciju sa naprednjacima.

"Predstavnici SNS su međutim shvatili da se opština kvalitetno može voditi samo sa DS-om jer imamo mnogo bolje kadrove nego druge stranke i gotovo tri puta bolji izborni rezultat od drugoplasiranog", rekao je Šutanovac.

Na pitanje da li na slličan način može da se formira kolicija DS i SNS-a u Novom Sadu Šutanovac je dodao da Demokratska stranka nije zainteresovana za rušenje vladajuće koalicije koja postoji u tom gradu .

"Građani Novog Sada zaslužuju upravo vlast kojom rukovodi predstavnik DS, a koalicija koja trenutno postoji u tom gradu je najprimerenija. Ne znam da li će biti rušenja novosadske vlasti, ali onaj ko bi to radio postupio bi neprincipijelno", rekao je Šutanovac.

Predsednik Skupštine opštine Smederevska Palanka i sekretar opštinskog odbora SPS Slavoljub Đurić rekao je, međutim, da očekuje da će na lokalnom nivou biti formirana vlast po ugledu na republičku.

"Za opštinu i građane bi bilo najbolje da vlast sa republike bude spuštena i na opštinski nivo. Stranke sa lokala, i ja lično upućujemo vrhu SNS zahtev da promene svoju odluku kako bi smo to i postigli", rekao je Đurić.

On je odbacio optužbe Demokratske stranke da su socijalisti odgovorni za raspad postojeće vladajuće koalicije.

"Smatrali smo da bi u lokalnu vlast trebalo da uključimo još neku opciju iz republičke vladajuće većine. Za Demokratsku stranku to je bio pogrešan signal, a mi smo samo želeli da imamo bolju dostupnost do republičkih ministarstava kako bi opština bolje funkcionisala", rekao je Đurić.

Slavoljub Đurić je za 9. avgust zakazao sednicu opštinskog parlamenta na kojoj će se naći dve tačke dnevnog reda prva - zahtev za smenu predsednika opštinskog parlamenta na osnovu zahteva 29 odbornika iz redova DS, SNS i SPO.

Druga tačka dnevnog reda je smena predsednika opštine zašta je zahtev potpisalo 20 odbornika iz SPS-a, URS-a Nove Srbije i pojedini poslanici iz DSS i SNS. Lokalni parlament ima 49 odbornika.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track