Najnovije vesti

OVO SU HEROJI SRBIJE! RADE 20 SATI DNEVNO: Hitna pomoć u Valjevu ne staje ni danju ni noću!
Foto: Privatna Arhiva

Srpski Vuhan: HITNA U VALJEVU NE STAJE NI DANJU NI NOĆU

OVO SU HEROJI SRBIJE! RADE 20 SATI DNEVNO: Hitna pomoć u Valjevu ne staje ni danju ni noću!

Srbija

Žarište... Poslednjih 15 dana odmaram se tri-četiri sata dnevno, kao i svi iz Doma zdravlja, čak 56 medicinara nam je u izolaciji, nema ko da radi, kaže dr Dejan Branković.

- Sada je Valjevo zaista srpski Vuhan, najugroženiji smo grad u zemlji. Gotovo da nema ko da radi više - mnogi tehničari su nam u izolaciji, kao i epidemiolozi i ljudi iz Zavoda za javno zdravlje. Čak 56 medicinara iz našeg doma zdravlja je u izolaciji jer su bili u kontaktu sa obolelima bez zaštitne opreme - ispričao je za Kurir dr Dejan Branković, načelnik Hitne pomoći Valjevo, specijalista urgentne medicine.

Sve je, kako kaže, počelo 11. marta i svakog dana se javljao sve veći i veći broj obolelih:

- I to su sve bili teški pacijenti sa upalama pluća i odmah smo ih transportovali na Infektivnu kliniku u Beograd. Kod gotovo svih njih je potvrđena korona. Poslednjih 15 dana odmarao sam se u proseku samo tri-četiri sata dnevno, a 20 radio, kao i svi iz Doma zdravlja. Po ceo dan nosimo opremu, urezalo nam se sve u licu, toliko je u njoj toplo da imate osećaj da ste na tropskom ostrvu, samo što mora nema. Nekoliko dana nisam išao ni kući. Željni su me i supruga i deca, ali najvažnije je da pobedimo u ovome.

Nevena Janković, Dejan Branković
Nevena Janković, Dejan Brankovićfoto: Privatna Arhiva

Branković je naveo da se dnevno javi i po 40-50 pacijenata s respiratornim tegobama, i u Hitnoj i od kuće.

- Kad odlazimo kod njih, uradimo klinički pregled, merimo temperaturu i krvni pritisak, pregled srca i pluća. Teže pacijente odmah šaljemo u Beograd, a lakši dobijaju terapiju i ostaju pod nadzorom jer nemamo kapaciteta da ih hospitalizujemo. Ako ima pogoršanja, dolazimo opet i procenjujemo da li su za bolnicu. Imamo i veliki procenat mladih obolelih, najmlađi je 2001. godište, dobro je, mlađi to lakše podnose - kazao je dr Branković i dodao:

- Trenutno imamo 11 lekara Hitne pomoći, 15 sestara, a pre dva dana smo dobili novih 10 sestara. Tek kad se pročulo u kakvoj smo mi situaciji, krenula je i pomoć države. Preumorni smo i treba nam i kadrovska pomoć i ona u opremi. Apelujemo i na građane da poštuju sve mere.

I medicinska sestra Nevena Janković ističe kako je Hitna služba desetkovana.

- Veliki broj naših kolega je u izolaciji jer nam brojni pacijenti, kod kojih idemo u kućne posete, ne daju informacije da su bili u kontaktu sa zaraženima. Odlazimo bez opreme, koju moramo da štedimo za slučajeve gde znamo da je to najverovatnije korona. Kući bukvalno ne idemo, porodice ne viđamo - ispričala je za Kurir sestra Nevena.

Uspešan porođaj zaražene žene

RODILA ZDRAVOG DEČAKA

Trudnica iz Valjeva (29) koja ima koronu porodila se juče u GAK „Narodni front“ i na svet je donela zdravog dečaka. Žena se porodila u 13.40, a dečak je težak 3.750 grama.

- Beba je dobila ocenu 9 na 10. I mama i beba su dobro - kazao je za Kurir direktor GAK Željko Miković i dodao da je žena bila u terminu, da je carski rez obavljen u epiduralnoj anesteziji, što znači da je majka bila budna, i trajao je uobičajeno, 30 minuta.

A u GAK u Nišu porodila se trudnica I. T. (37), čiji je suprug u izolaciji jer se sumnja da je zaražen. Ona je rodila devojčicu tešku 3.050 grama i dugačku 50 centimetara.

Valjevac I. L. za Kurir

SAMO ŽELIM DA ZAGRLIM ĆERKU

Svi smo se smejali onom redovnom pranju ruku sapunom, a kamo sreće da sam to shvatio ozbiljnije, zaključao bih se u kuću na mesec dana i ne bih nigde izlazio, ne bih se zarazio. Sigurnije je biti mesec dana u kući, nego ijedan dan u bolnici, rekao je za Kurir Valjevac I. L. (41), službenik za javne nabavke, koji je već 10 dana na Klinici za pulmologiju u Beogradu.

- Sada se dobro osećam, ali psihički nije lako izgurati sve ovo u bolnici. Pre 15 dana imao sam temperaturu, pa se sutradan stanje stabilizovalo. Potom su se simptomi vratili i stanje pogoršalo. U utorak me je lekar vratio kući i rekao da nije ništa ozbiljno, u sredu sam uspeo nekako zahvaljujući nekim lekarima iz Valjeva da budem primljen i to isto veče sam prebačen u Beograd, gde je potvrđena korona - priča Valjevac.

Ne zna kako se zarazio.

- Izgleda da možete da se zarazite na svaki mogući način. Na prvi simptom nisam sumnjao da je korona, mislio sam da je obična prehlada. To je i supruga pomislila. Sreća, ona i ćerkica od četiri godine nemaju, evo već 14 dana, nikakve simptome. One su u kućnom karantinu. Nedostaju mi, razmišljam o trenutku kada ću da izađem iz bolnice da ih zagrlim... - priča i dodaje:

- Apelujem na ljude da se pridržavaju svih mera, nisu one za džabe donete. Sedite kod kuće, ništa nije bitnije i vrednije od zdravlja.

Direktorka Doma zdravlja

PO 50 PREVOZA ZA BEOGRAD DNEVNO

foto: Printscreen

- Za nedelju dana smo imali 50 prevoza za Beograd, sve sumnja na koronavirus. Radimo po 24 sata dnevno. U startu nismo imali dovoljno opreme. Problem je bio što niko nije znao šta se dešava u Valjevu. Zahvaljujem državi što je čula naš vapaj za pomoć. Neophodne su nam nanomaske za direktan kontakt s obolelima - kazala je dr Branka Antić, direktorka Doma zdravlja Valjevo.

Kurir.rs/Mina Branković/Foto: Privatna аrhiva

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...