FRULOM PROTIV KORONE: U Brusu svake večeri sviraju himne Srbije i Kine (FOTO)
Foto: Ž.M.

U ZNAK ZAHVALNOSTI

FRULOM PROTIV KORONE: U Brusu svake večeri sviraju himne Srbije i Kine (FOTO)

Srbija -

Brus se do sada više puta pokazao kao prestonica frule, a njegovi mladi frulaši i frulašice su višestruki pobednici brojnih nadmetanja u Srbiji, od Rasinskog okruga do Republičkog šampionata u Prislonici, kod Čačka.

Milutin Cvejić je inicijator, organizator i predvodnik madih frulaša Brusa u okviru Društva za kulturu i umetnost “Kopaonička frulaša”i to još od 1985. godine.

On je multimedijalni umetnik, jer se pored izrade i sviranja na fruli i guslama, bavi i slikarstvom, vajarstvom i fresko slikarstvom, a i cela njegova porodica je posvećena sviranju na fruli.

1 / 5 Foto: Ž.M.

"Osmislili smo originalan način zahvalnosti NR Kini za svu podršku koju nam pružaju, a posebno sada u borbi protiv korona virusa. U 20 sati, posle državne himne Republike Srbije, nas 40 frulaša odsviramo i nacionalnu kinesku himnu, a zatim brojne pesme i narodna kola za građane naše opštine i to iz svojih kuća i stanova. Mi smo ubeđeni da ćemo ovu pošast savladati, kao i sve do sada što nas je snalazilo", kaže Milutin Cvejić, frulaška legenda.

Cvejić ističe da bruski frulaši imaju i mnogo veći cilj, a to je osnivanje Srpske akademije duvačkih instrumenata, među ostalim i Odseka frule, a predavaće profesori sa Muzičke akademije, etnomuzikolozi i vrhunski interpretatori na duvačkim instrumentima.

(Ž. M)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track