VETERINARSKI INSTITUT U KRALJEVU POČEO TESTIRANJE NA KORONU: Radiće nekoliko stotina uzoraka dnevno za 5 okruga
Foto: Profimedia

pomoć u testiranju

VETERINARSKI INSTITUT U KRALJEVU POČEO TESTIRANJE NA KORONU: Radiće nekoliko stotina uzoraka dnevno za 5 okruga

Srbija -

Zbog potrebe povećanog obima testiranja na prisustvo korona virusa, Veterinarski specijalistički institut u Kraljevu počeo je u utorak da obavlja testiranja na Kovid-19 za pet okruga u Srbiji: Raški, Moravički, Zlatiborski, Rasinski i Šumadijski.

"Dnevni kapacitet je par stotina uzoraka, prema potrebi može da bude i veći, a uzorke će nam na testiranje dostavljati zavodi za javno zdravlje sa teritorije ovih pet okruga. Mislim da ćemo uspeti da zadovoljimo potrebe ispitivanja sa ovog područja", kaže Mišo Kolarević, direktor Veterinarskog specijalističkog instituta u Kraljevu.

Prema njegovim rečima, stručnjaci ovog instituta u Kraljevu imaju iskustva sa radom sa infektivnim agensima, kao i sa metodom koja je predviđena da se izvodi kada su u pitanju ovi uzorci.

"Imamo dovoljan broj adekvatno obučenog i kvalifikovanog osoblja da obavljamo testiranja u ovom obimu. Sam postupak u laboratoriji traje par sati, ali treba uzeti u obzir da, s obzirom da je razuđeno područje, od momenta uzimanja uzorka može da prođe dosta vremena, ali mi ćemo se potruditi da oni budu gotovi u roku od 24 časa. Testova za sada ima dovoljno", dodaje Kolarević.

(Kurir.rs/J. S./Foto ilustracija: Profimedia)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track