U Vojvodini preminuo još jedan pacijent oboleo od virusa korona
Foto: Pokrajinska vlada

U Vojvodini preminuo još jedan pacijent oboleo od virusa korona

Srbija -

U Kliničkom centru Vojvodine (KCV) danas je preminuo još jedan pacijent oboleo od virusa korona. Reč je o osobi rođenoj 1955. godine iz Šatrinaca, koja je imala brojne komorbiditete, saopšteno je na današnjoj konferenciji u Pokrajinskoj vladi.

Kako je poručeno, na teritoriji AP Vojvodine do danas je registrovana 191 osoba obolela od virusa kovid 19, od kojih su 82 hospitalizovane na Klinici za infektivne bolesti i Klinici za ortopedsku hirirgiju i traumatologiju, koja je prenamenjena za prijem obolelih od ovog virusa. Pet pacijenata je na respiratoru.

„Sve zdravstvene ustanove na teritoriji AP Vojvodine u potpunosti su opskrbljene svim neophodnim zdravstvenim materijalom i medicinskom zaštitnom opremom“, izjavio je danas predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, napomenuvši da je KCV još u januru, samostalno, počeo sa nabavkom zaštitne medicinske opreme.

Mirović je naglasio da zdravstveni sistem Vojvodine ima i dovoljno respiratora i testova na virus korona, što je veoma značajno jer je počelo testiranje u većem obimu.

Sva neophodna oprema, kako je naveo, svakodnevno pristiže iz centralnog magacina iz Beograda u KCV, odakle se dalje distribuira u sve druge zdravstvene ustanove na teritoriji AP Vojvodine.

Predsednik Mirović napomenuo je da je jedan deo pomoći iz kineskih provincija, sa kojima AP Vojvodina proteklih godina ima uspešnu i prijateljsku saradnju, već stigao, a da se narednih dana očekuje još značajnija pomoć u vidu zaštitne medicinske opreme.

„To je samo manji deo u odnosu na ogromne količine zaštitne opreme koja je obezbeđena zahvaljujući angažmanu predsednika Republike i Vlade Srbije i koja svakodnevno pristiže u KCV i u svih devet regionalnih bolnica. Između ostalog, na taj način obezbeđeno je i 25 novih respiratora za KCV“, izjavio je Mirović.

On je ocenio da je proteklih dana u medijima bilo dosta dezinformacija, kada je reč o izgledu klinika na kojima su smešteni pacijenti oboleli od korona virusa i medicinskoj opremi koju one poseduju.

„Intenzivna jedinica Infektivne klinike je potpuno rekonstruisana pre godinu i po dana i u nju je, zajedno sa nabavkom opreme, uloženo više od milion i po evra. U protekle četiri godine potpuno su obnovljene i opremljene i klinike za ortopediju i abdominalnu hirurgiju i u njima će biti hospitalizovani pacijenti oboleli od ovog virusa“, napomenuo je on, ističući da te klinike poseduju najsavremeniju medicinsku opremu.

„Još jednom hvala svim zdravstvenim radnicima i svima koji rade u sistemu zdravstvene zaštite. Oni su pokazali vanrednu snagu, ogromnu volju, stručnost i profesionalizam i bez njih ovaj način suprotstavljanja virusu korona ne bi bio moguć“, kazao je predsednik Pokrajinske vlade, zamolivši građane da poštuju naložene mere.

Pokrajinska vlada je, kako je rekao, opredelila 18 miliona dinara za Radio-televiziju Vojvodine, za potrebe realizacije nastave na daljinu na jezicima nacionalnih manjina, kao i značajna sredstva za prehrambene pakete za 1.000 najugroženijih izbegličkih porodica na teritoriji Vojvodine i za više od 5.000 romskih porodica.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo prof. dr Zoran Gojković rekao je da je preminuo ukupno šesti pacijent na teritoriji AP Vojvodine zaražen virusom kovid 19, te da će danas dva pacijenta biti otpuštena na kućno lečenje.

„Zdravsteni sistem Vojvodine u potpunosti funkcioniše. Testiramo sve više ljudi i pripremamo Novosadski sajam za prijem zaraženih sa lakšom kliničkom slikom“, izjavio je Gojković.

U prethodnih šest dana, kako je naveo, zdravstveni sistem Vojvodine je uradio više od 54.000 usluga prema građanima pokrajine, koji nisu oboleli od korona virusa i to je „ogroman posao koji rade sva tri nivoa zdravstvene zaštite“.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track