U NIŠU 34 OBOLELA ČOVEKA, 17 NA RESPIRATORIMA: Lekari im se bore za život
Foto: Profimedia

borba protiv virusa

U NIŠU 34 OBOLELA ČOVEKA, 17 NA RESPIRATORIMA: Lekari im se bore za život

Srbija -

U Kliničkom centru Niš je 34 pacijenta koji su pozitivni na korona virus, od toga je 17 pacijenata na respiratorima, i njima je ugrožen život, javio je reporter TV Pink iz Niša.

O situaciji u niškom kliničkom centru pomoćnik direktora Radmilo Janković rekao je da "dve niške klinike trpe ogroman pritisak".

"Niška Klinika za anesteziju i Klinika za plućne bolesti trpe ogroman pritisak u poslednjih 48 sati naglim prilivom pacijenta iz južne Srbije. Opterećeni su stacionar i intenzivna nega", rekao je doktor Janković za Pink, ali je istakao da "situacija još nije dramatična".

"Situacija još nije dramatična, imamo još dovoljno i u stacionaru i u jedinicama intenzivne nege dovoljno slobodnih respiratora, ali priliv pacijenta zaista se povećava poslednjih dana. Mislim da je jaasno svima da nijedan zdravstveni sistem u celom svetu ne može izdržati ovoliki pritisak, svi smo videli iskustva Španije, Italije, Sjedinjenih Američkih Država", rekao je Janković.

Dodao je da se KC Niš pripremio za ovu situaciju sa epidemijom.

"Imamo strategiju novih zgrada, klinike za karidohirurgiju i klinike za fizikalnu medicinu i očekujemo da će jedan broj lakših pacijenata koji se nalaze u stacionaru i koji nam dolaze iz domova zdravlja nakon trijaže, biti prebačni u karantin Čair, što bi nas oslobodilo pritiska koji je jako velik u poslednjih 48 sati", rekao je Janković.

Dodao je da je podjednako bitno sačuvati živote pacijenata, ali isto tako i živote lekara i medicinskog osoblja, koje je, istakao je, " 24 sata izloženo".

"Lekari i medicinsko osoblje menjaju se u smenama na četiri sata, sa mnogo zaštitne opreme, koja otežava kretanje i sve ostalo. Definisali smo puteve, gde idu zaraženi pacijenti, gde ulazi personal koji je presvučen, uradili smo masovni skrining naših radnika pogotovo sad u poslednjih 24 sata, onih koji su bili proteklih 10-15 dana u kontaktu sa zaraženima na jedinicama intenzivne nege i na prijemu i danas već imamo gotovo minimalno zaražavanje iznutra, nažalost, imamo unos virusa spolja, kao što je slučaj i u drugim bolnicama u Srbiji", kaže doktor Janković.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto ilustracija: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track