PEKAR ŠIRIO ZARAZU PO PAZARU: Došao iz Slovenije i preneo virus na celu porodicu i unuku (8)! KURIR U ŽARIŠTU KORONE
Foto: Senko Župljanin

EPIDEMIJA

PEKAR ŠIRIO ZARAZU PO PAZARU: Došao iz Slovenije i preneo virus na celu porodicu i unuku (8)! KURIR U ŽARIŠTU KORONE

Srbija -

Nulti inficirani Novopazarac se 11. marta vratio iz Slovenije, virus je preneo na celu svoju i bratovljevu porodicu, a bio je u kontaktu i s brojnim drugim rođacima i prijateljima.

Novi Pazar je sa 13 potvrđenih zaraženih u jednom danu postao novo žarište koronavirusa u Srbiji, a prema saznanjima Kurira, kovid-19 je u taj grad doneo pekar koji se vratio iz Slovenije.

I ne znajući da nosi virus, preneo ga je na celu svoju i bratovljevu porodicu, uključujući i unuku od osam godina, a pošto je nedeljama kontaktirao sa ostalom rodbinom i prijateljima, u izolaciji je čak 1.706 Novopazaraca.

foto: Kurir

Od ukupno 13 zaraženih koronom, troje Novopazaraca smešteno je u KBC Kragujevac, a ostali su juče prebačeni na lečenje u privremenu bolnicu na Beogradskom sajmu.

- Srećom, dete koje je inficirano sada je dobrog opšteg stanja, nije hospitalizovano, u svojoj je porodici - rekao je juče za Kurir dr Fevzija Murić, član gradskog veća Novog Pazar i član gradskog kriznog štaba.

foto: Senko Župljanin

Po saznanjima Kurira, prvi inficirani u tom gradu je pekar Novopazarac koji se tu vratio 11. marta preko prelaza Batrovci iz Slovenije i Hrvatske, gde je boravio kod rođaka.

Pošto tada još nisu bile uvedene mere obavezne samoizolacije za naše građane koji dolaze iz inostranstva, on nije bio zaveden u sistem, a u bolnicu se javio 29. marta. Tada je već imao simptome virusa, ali zasad nije poznato koliko je dana prethodno osećao simptome bolesti a nije potražio pomoć lekara.

foto: Senko Župljanin

- Desetoro zaraženih u Novom Pazaru su iz porodice prvog zaraženog, odnosno porodice njegovog brata, a obe porodice žive u istoj kući u jednom novopazarskom naselju. Iz jedne od ovih porodica je i inficirano dete. Još dvoje zaraženih su dolazili u kafečajnicu u Novom Pazaru i sretali se s nultim inficiranim - kaže sagovornik Kurira upućen u taj slučaj.

Postoje indicije i da su pekara, kad se razboleo, po lokalnom običaju u kući obilazili rođaci i prijatelji, i time je krug mogućih inficiranih samo mogao biti proširen.

Kršenje mera

NEDISCIPLINA IM DOŠLA GLAVE

Sve do petka uveče novopazarske ulice, trgovi, šetališta, izletišta bili su puni ljudi koji su šetali i kupovali. Direktor policije Srbije Vladimir Rebić je takođe upozorio da, statistički gledano, građani Novog Pazara najviše krše mere zabrane kretanja. U tom gradu, po rečima Rebića, 51 na 100.000 građana prekršio je poslednjih dana mere zabrane kretanja.

Koliko je teška situacija u ovom kraju govori i podatak da je u Novom Pazaru u izolaciji do juče ujutru bilo 1.706 ljudi, 870 u Tutinu, blizu 400 u Sjenici i toliko u Raški.

Po rečima dr Fevzije Murića, člana gradskog kriznog štaba, juče su u Novom Pazaru dezinfikovane ulice, posebno prostor oko bolnice, u subotu su tu boravile i ekipe epidemiologa iz Beograda i Kragujevca.

Dr Mahmutović

STIŽU NAM RESPIRATORI

Direktor Opšte bolnice u Novom Pazaru dr Meho Mahmutović kaže za Kurir da ta bolnica sad ima 420 postelja, od čega je za obolele od korone određeno 100.

- Za ne daj bože možemo da iskoristimo 240 postelja u Novopazarskoj Banji i tu će, ako bude potrebe, biti bolnica za obolele s lakšom kliničkom slikom - kaže Mahmutović i dodaje je najbolja vest koja je u međuvremenu stigla ta da će Novi Pazar posetiti predsednik Aleksandar Vučić, koji će im doneti 10 kliničkih i tri do pet mobilnih respiratora.

- Situacija u Novom Pazaru jeste teška, narušena, ali epidemiolozi i zdravstveni sistem zasad sve drže pod kontrolom. Popisani su svi kontakti zaraženih i od njih će biti uzeti uzorci.

Ostaje da čekamo rezultate tih testova. Uglavnom, u Novom Pazaru se ne smeju ponoviti scene od pre tri, pet, sedam dana, kad su ulice i trgovi bili puni - kaže dr Murić.

Kurir.rs/Zoran Šaponjić/Foto: Senko Župljanin

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track