U AP Vojvodini 23 novoobolela pacijenta od virusa kovid 19, u КCV stiglo još 17 respiratora
Foto: vojvodina.gov.rs

U AP Vojvodini 23 novoobolela pacijenta od virusa kovid 19, u КCV stiglo još 17 respiratora

Srbija -

U protekla 24 sata na teritoriji AP Vojvodine testirano je 310 osoba na prisustvo virusa kovid 19, od kojih su 23 bile pozitivne. U ovom trenutku, u AP Vojvodini 308 pacijenata obolelo je od ovog virusa, od kojih se, njih 123 leči u Кliničkom centru Vojvodine (КCV). Sedam pacijenata nalazi na respiratoru i u teškom su opštem stanju.

„КCV raspolaže sa dovoljnim brojem respiratora i neophodnom medicinskom opremom. Vlada Srbije i predsednik Aleksandar Vučić do danas su obezbedili ukupno 42 nova respiratora za КCV. Svakodnevno nam stiže i ogromna količina zaštitne opreme, zahvaljujući čemu zdravstveni sistem Vojvodine ima potpunu sigurnost za mnogo nepovoljniji razvoj događaja“, ocenio je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović danas na konferenciji za medije.

foto: vojvodina.gov.rs

Predsednik Mirović je rekao da se i dalje najveći broj obolelih nalazi u Novom Sadu, dodajući da se u privremenoj bolnici u Novosadskom sajmu, u ovom trenutku leči 48 pacijenata sa lakšom kliničkom slikom.

On je dodao da je u poslednjih desetak dana povećan broj pacijenata koji se testiraju na prisustvo virusa kovid 19, te da se u Vojvodini prosečno dnevno testira oko 300 osoba.

foto: vojvodina.gov.rs

Prema Mirovićevim rečima, testiranja pacijenata se vrše u Institutu za javno zdravlje Vojvodine, kao i na veterinarskim institutima u Novom Sadu i u Subotici.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo prof. dr Zoran Gojković izjavio je da je u APV obolelo i 17 medicinskih radnika i dvoje dece, koja su dobrog opšteg stanja. Broj obolelih linearno raste, na dnevnom nivou imamo do 30 pozitivnih pacijenata i svakodnevno pratimo njihovih oko 8.500 kontakata. To je ogroman posao, i stoga apelujemo na odgovornost kod svih građana, na smanjenje kontakata i socijalno distanciranje, kako bi se smanjilo potencijalno širenje virusa kovid 19, rekao je sekretar Gojković.

„Najveći broj građana se pridržava svih propisanih mera. Ako se budemo ponašali odgovorno i ako se budemo pridržavali svih mera koje je donela Vlade Republike Srbije pre ćemo pobediti ovaj virus“, naveo je sekretar.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja