UPOZORENJE GRAĐANIMA: U Pčinjskom okrugu požari na 15 lokacija
Foto: T.S.

REAGOVALA KANCELARIJA ZA VANREDNE SITUACIJE

UPOZORENJE GRAĐANIMA: U Pčinjskom okrugu požari na 15 lokacija

Srbija -

Oglasila se Кancelarija za vanredne situacije koja upozorava građane da ne pale strništa i da lako zapaljive tečnosti, goriva i druge materije pravilno uskladište.

Spaljivanje strnih useva, smeća i biljnih ostataka zabranjeno je Zakonom o zaštiti od požara, upozoravaju nadležni.

U cilju obezbeđenja određenog nivoa požarne sigurnosti i izbegavanja eventualnih posledica povodom jučerašnjih požara evidentiranih na 15 lokacija u Pčinjskom okrugu, Кancelarija za vanredne situacije pri Kabinetu gradonačelnika, upozorava sve građane da ne pale strništa, a da lako zapaljive tečnosti, goriva i druge materije pravilno uskladište.

1 / 5 Foto: T.S.

Spaljivanje strnih useva, smeća i biljnih ostataka zabranjeno je Zakonom o zaštiti od požara. Takođe, zabranjeno je loženje vatre u šumi i na udaljenosti od 200 metara od ruba šume, izuzev na određenim, vidno obeleženim mestima.

Lice koje je izazvalo požar dužno je da vatrogasno-spasilačkoj jedinici nadoknadi troškove intervencije, u skladu s posebnim propisom. Takođe, s obzirom na proglašeno vanredno stanje kaznene mere su daleko oštrije.

Ukoliko se utvrdi da je na poljoprivrednom gazdinstvu vršeno spaljivanje žetvenih ostataka, gazdinstvo gubi pravo na podsticajna sredstva u poljoprivredi, u periodu od tri godine. Ukoliko uočite požar neophodno je odmah obavestiti vatrogasnu jedinicu na broj 193, upozoravaju nadležni.

T.S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track