SAHRANJENA PRVA ŽRTVA KORONE U SUBOTICI: Neutešni sin u neverici da je mama Marika izgubila bitku
Foto: privatna arhiva

PREMINULA 5. APRILA

SAHRANJENA PRVA ŽRTVA KORONE U SUBOTICI: Neutešni sin u neverici da je mama Marika izgubila bitku

Srbija -

SUBOTICA – Danas u podne na Bajskom groblju u Subotici sahranjena je Marika Engi, rođena Kovač (62), koja je za kratko vreme, nažalost, izgubila bitku sa virusom korona.

Marika je prva žrtva Covid 19 virusa u Subotici, a njena porodica je u neverici, jer je Marika bila ne samo vredna, nego i humana osoba, koja je i u vreme epidemije bila spremna da pomogne starijima, da im prinese šta im treba, osim što je brinula i o svojoj porodici, suprugu i unucima.

"Marika je preminula u nedelju 5. aprila", kaže sa velikim bolom njen sin, i dodaje da je sahranjuju danas, jer je nekoliko dana trebalo da porodica pripremi sve papire, sanduk i ostalo za sahranu.

Porodica je posle Marikine smrti u izolaciji, a kako se zarazila i kada ne znaju ni oni.

"Možemo samo da pretpostavimo da je pre oko mesec dana možda počelo sve, jer je tog dana majka biciklom otišla prvo po penziju našeg oca, ali na nesreću i pokisla je i dugo čekala u redu za penziju. To je bilo 10. marta, a ona je uvek bila marljiva, pa je posle toga otišla i na buvlju pijacu da nam svima uzme što je potrebno", priča Norbert, i odmah dodaje da je tek sutradan osetila grebanje u grlu i otišla kod lekara opšte prakse.

Činilo se da joj je bolje čim je uzela lek „tantum verde” za grlo, kaže njen sin, kao i da su lekari rekli da nije opasno.

"Zaista, bilo joj je bolje, međutim posle nekoliko dana je dobila temperaturu. Majka je bila jaka žena, uvek na nogama, imala je baš veliku energiju za posao i uvek nešto radila, pomagala i decu i brinula o unučićima, bez obzira što je već 16 godina imala dijabetes koji je lečila, a i pre dve godine je savladala karcinom dojke. Posle toga smo mislili da je jaka i otporna na sve", kaže Robert.

Ipak, kad je dobila temperaturu Marika se javila telefonom u ambulantu, a sin priča da su pozvali više brojeva, da su ih pitali da li je neko u porodici ili majka bili u inostranstvu, izgledalo je da ima grip i da će svojim imunitetom da se izbori sa tim.

Nedelju dana kasnije, sin je odveo u privatnu ordinaciju na vađenje krvi, da provere ipak je li sve u redu.

"To je bilo 18. marta, nalazi nisu bili loši, ali je i dalje imala 38 temperaturu. Dobila je antibiotik, iako na pregledu nije bila vidljiva upala pluća. Pila je lekove i ležala nekoliko dana, a onda joj je u petak bilo mnogo lošije i Hitna ju je odvezla u bolnicu, na respiratorno odeljenje. Sutradana 28. marta već je prebačena na KC Vojvodine, pošto je ustanovljeno da ima koronu", priča Marikin sin.

Rečeno mu je kaže, da je mama jaka i da če pobediti virus bez respiratora.

"Ali, već 30. marta je stavljena na respirator i u nedelju 5. aprila je preminula. Smrt je bila posledica virusa. Svi smo bili u neverici, a do sada smo sređivali sve oko sahrane", kaže Norbert.

Objašnjava da će samo petoro iz porodice moći da prisustvuje sahrani, zbog epidemije, suprug Ištvan, dva sina, snaja i neko od troje unučadi, koji će majku, suprugu i baku ispratiti na poslednji put.

Pošto sin Norbert sa svojom porodicom živi u dvorištu iste kuće sa ocem Ištavnom i preminulom majkom, sada će morati čitava porodica da bude u karantinu. Svih petoro članova su sa tugom i neizmernim bolom ispratili Mariku na poslednji počinak na Bajskom groblju, a u suzama kažu, da su verovali da će dugo živeti, da nije nesrećom zadesila epidemija i korona.

N. H.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track