TEROR IZVRŠITELJA NE PRESTAJE NI U VANREDNOM STANJU: Niškom penzioneru starom 88 godine pleniće dve trećine penzije
Ilustracija, Foto: Shutterstock

bahato

TEROR IZVRŠITELJA NE PRESTAJE NI U VANREDNOM STANJU: Niškom penzioneru starom 88 godine pleniće dve trećine penzije

Srbija -

Niškom penzioneru T. J., starom 88 godina, dostavljen je pre nekoliko dana zaključak izvršitelja Nebojše Spasojevića od 1. aprila, prema kom će mu se na ime dugova prema preduzeću "Objedinjena naplata" ubuduće pleniti čak - dve trećine skromne penzije.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

Ovo se desilo usred vanrednog stanja, u trenutku kada i Ministarstvo pravde i Komora javnih izvršitelja sugerišu da se izvršne radnje ne sprovode, odnosno da se naplata plenidbom dela plate ili penzije privremeno obustavi.

Kako je navedeno u zaključku izvršitelja, komunalni dug penzionera u dubokoj starosti bez kamate iznosi oko 80.000 dinara za pet računa, mahom iz prošle godine, plus troškovi dozvole izvršenja od 11.182 dinara. U zaključku je i zaprećeno da će, ako "izvršenje ne bude sprovedeno na penziji dužnika, biti određeno izvršenje popisom, procenom i prodajom imovine".

Sin penzionera čijoj je crkavici zapretio izvršiteljski doboš ne spori očev dug, ali i ukazuje na surovost postupka.

- Sva sreća da je poštar ovo ubacio u sanduče i da sam našao ja, a ne otac, jer bi mu srce otkazalo. Usred vanrednog stanja dostaviti osobi od 88 godina zaključak da će mu se skidati dve trećine penzije, a da on ne može čak ni iz kuće da izađe da to reši, najblaže rečeno je neodgovorno - kaže sin Z. J.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Filip Plavčić/Ilustracija

On navodi da je utvrdio da njegov otac duguje novac za komunalije, i da to nije sporno, baš kao što duguje i još 6.000-7.000 Nišlija, kojima je data mogućnost da plate zaduženje na više desetina rata, uz otpis kamate. I sam će se, dodaje, pobrinuti za reprogram kada prođe vanredno stanje.

- Čekam da tata dobije sledeću penziju, da vidim da li mu je išta skinuto sa računa. Ukoliko nije, znači da je izvršitelj počeo da sprovodi radnje sada samo da bi uzeo pare. Svaku radnju on naplaćuje 6.000 dinara. Očeva penzija ne prelazi minimalac, pa nije jasno ni kako je izvršenje dve trećine iznosa uopšte moguće - kaže Z. J.

U Komori javnih izvršitelja kažu da je njihov kolega Spasojević postupao po Zakonu i u skladu sa uputstvom Komore, koje, međutim, nije obavezujuće:

- Rešenje o izvršenju je doneto 3. juna prošle godine, a dostavljeno lično izvršnom dužniku 4. oktobra.Dužnik nije u roku od osam dana od dana prijema isplatio dug, kamatu i troškove, niti je izjavio prigovor, pa je rešenje postalo pravnosnažno i izvršno.

Kako navode, proverama, posle pet meseci, utvrđeno je da je dužnik korisnik penzije, pa je zaključkom od 1. aprila određena - zaplena.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutter

- Zaključak o izvršenju na penziji biće sproveden tek nakon okončanja vanrednog stanja - kažu u Komori.

U Komori ističu da je u kancelariji izvršitelja Spasojevića od novembra 2019. sklopljeno na stotine sporazuma sa JKP "Objedinjena naplata" o reprogramu duga. T. J. se, međutim, nije javio.

(Kurir.rs/Večernje novosti, V.C. Spasojević)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track