U GRAČANICI OBEZBEĐENO 50 KREVETA ZA OBOLELE SA LAKŠOM KLINIČKOM SLIKOM Đurić: Nabavili smo i zaštitnu opremu za osoblje
Foto: Zorana Jevtić

korona na kosovu

U GRAČANICI OBEZBEĐENO 50 KREVETA ZA OBOLELE SA LAKŠOM KLINIČKOM SLIKOM Đurić: Nabavili smo i zaštitnu opremu za osoblje

Srbija -

Gračanici smo obezbedili 50 kreveta u improvizovanom objektu za obolele sa lakšom kliničkom slikom, objekat smo dezinfikovali i nabavili mašine za pranje i sušenje veša, kao i zaštitnu opremu za osoblje, saopštio je večeras direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

U dnevnom izveštaju o situaciji na Kosovu na Instagram profilu Đurić je ukazao da bolnica u Pasjanu raspolaže za 46 kreveta i tri respiratora za eventualno obolele.

Na Kosovu da su danas registrovane dve novoobolele osobe u srpskim sredinama, a ukupno je obolelo 40 osoba, dok je preminula jedna osoba, naveo je Đurić.

Дневни извештај о ситуацији на Косову и Метохији 10. април 2020. године: ⠀⠀⠀⠀ 2 - Новооболеле особе у српским срединама на КиМ. Укупно оболело 40 особа, 1 особа преминула. Оболели су из општина Косовска Митровица (22), Звечан (10), Лепосавић (4), Зубин Поток (3), Липљан (1). Оболели су смештени у КБЦ Косовска Митровица (8), Студентском центру Косовска Митровица (20), КЦ Ниш (5), КЦ Крагујевац (4), КЦ Србије Београд (1), кућни карантин (1). ⠀⠀⠀⠀ - У Косовској Митровици 2 новооболела лица. Лице из Зубиног Потока које је заражено пребачено је у КБЦ у Крагујевцу, а три лица су узоркована. COVID амбуланти ДЗ у Лепосавићу јавило се 5 лица са респираторним инфекцијама. У Лепосавићу је у току обука медицинских техничара ДЗ за узорковање пацијената на које се сумња да су заражени. ⠀⠀⠀⠀ - У Приштини, Косову Пољу и Липљану у протекла 24 часа било је 3 прегледа у COVID-19 амбуланти и није утврђено присуство клиничко-епидемиолошких критеријума за вирус COVID-19. ⠀⠀⠀⠀ - 16 лица која су тестирана у ЗЦ Гњилане на присуство вируса COVID-19 нису заражена. ⠀⠀⠀⠀ - Од 10. априла у општинама Косовска Митровица и Звечан уведена је свакодневна забрана кретања од 12:00 до 06:00 часова наредних 14 дана, док је викендом потпуна забрана кретања. ⠀⠀⠀⠀ - У Грачаници смо обезбедили 50 кревета у импровизованом објекту за оболеле са лакшом клиничком сликом, објекат смо дезинфиковали, набавили машине за прање и сушење веша, заштитну опрему за особље: 1.030 одела, 13.000 маски, 15.000 пари рукавица, 5.000 капа, 5.000 каљача, респиратор, 1.000 литара кисеоника. ⠀⠀⠀⠀ - Болница у Пасјану располаже за 46 кревета и 3 респиратора за евентуално oболеле. ⠀⠀⠀⠀ - Свакодневно радимо на утврђивању контаката свих заражених лица, како би евентуално заражени били благовремено тестирани. ⠀⠀⠀⠀ - Општински штабови за ванредне ситуације редовно врше дезинфекцију јавних површина и установа и обавештавају грађане о мерама Владе Србије. ⠀⠀⠀⠀ - Волонтери су и данас широм КиМ достављали помоћ у храни, лековима, заштитним и хигијенским средствима.

Објава коју дели Марко Ђурић (@markodjuric.srb) дана

Vlade Srbije, a volonteri su i danas širom Kosova dostavljali pomoć u hrani, lekovima, zaštitnim i higijenskim sredstvima, podsetio je Đurić, prenosi Kosovo Onlajn.

(Kurir.rs/FoNet)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja