SUBOTICA: Vojnici i policajci iz SBO zaraženi koronom idu na lečenje u Banju Junaković
Foto: Tanjug/irfan Ličina

oboleli u vršenju radne obaveze

SUBOTICA: Vojnici i policajci iz SBO zaraženi koronom idu na lečenje u Banju Junaković

Srbija -

SUBOTICA - Zdravstveni radnici, policajci i vojnici sa područja Severno-bačkog okruga, zaraženi koronom, kod kojih je dijagnostikovano prisustvo zarazne bolesti Kovid- 19, izazvane virusom SAR-CoV-2, dobijene u vršenju radne obaveze, lečiće se u specijalnoj bolnici banji Junaković u Apatinu.

Sa 12.aprilom, na teritoriji SBO-a registrovano je 44 slučaja zaraženih Kovid-19 virusom, od kojih je sa teritorije Subotice 39, iz Bačke Topole 4 i iz Malog Iđoša 1 osoba, dok je od početka registovanja virusa, preminula jedna starija osoba.

- U šestoj nedelji epidemije, blizu smo dobrog rezultata, ali bitku još nismo dobili, uprkos ozbiljnim merama koje preduzima i sam Grad Subotice. a predlaže i vlada Srbije, ocenio je komandant Gradskog štaba Subotice za vanredne situacije.

On je obrazložio i da se zaraženi policajci, vojnici i zdravstveni radnici Severnobačog okruga, upućuju po teritorijalnom principu, na lečenje u Specijalnu bolnicu za rehabilitaciju Junaković u Apatinu, što je i zaključak vlade Srbije.

Prema instrukciji vlade Srbije i usvojenih protokola lečenja, pacijenti kod kojih je dijagnostikovan Kovid 19, više se ne mogu lečiti u kućnoj izolaciji.

-U skladu sa aktuelnim protokolom, pacijenti koji su pozitivni na virus upućuju se isključivo u Kovid bolnice, prema teritorijalnoj i regionalnoj distribuciji, dakle sa naše teritorije u Novi Sad, odnosno na novosadski sajam, naveo je Laban.

U Subotici se gotovo svakodnevno vrši dezinfekcija javnih površina i zgrada, ali uprkos svim apelima, dnevno više građana krše zabranu kretanja uprkos i visokim novčanim kaznama. Najviše kazni je izrečeno tokom proteklog Uskršnjeg praznika, za tridesetak građana za četiri dana izečene su novčane kazne.

Laban je istakao da je potrebno da građani i dalje budu odgovorni i i pridržavaju se saveta struke i države.

U toku je i distribucija oko 10.000 paketa hrane najsiromašnijim penzionerima, a raspodela se vrši u dva kruga, u zavisnosti od visine primanja. Za građane starije od 65 godina, pozivni centar Gradske uprave grada Subotice, obezbeđuje neophodnu pomoć u dostavi nabavki, u čemu pomažu na desetine volontera, koji donose hranu najstarijima do praga kuće i u prigradskim naseljima.

(Kurir.rs/N.H.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track