Najnovije vesti

SRBI U ČIKAGU OVAKAV ZNAK SA NEBA ZA PRAZNIK NE PAMTE: Sneg okovao sve, dočekuju prvi beli Vaskrs u Americi
Foto: RINA/Vesna Jablanović/Privatna arhiva

najveći srpski grad na svetu posle Beograda

SRBI U ČIKAGU OVAKAV ZNAK SA NEBA ZA PRAZNIK NE PAMTE: Sneg okovao sve, dočekuju prvi beli Vaskrs u Americi

Srbija

Za svih 35 godina koliko živim u Čikagu nikad nisam zapamtio da je za Vaskrs pao sneg. Ovo se dešava prvi put, kaže Rade

ČIKAGO/KRALJEVO - Srbi u Čikagu, najvećem srpskom gradu na svetu posle Beograda, trudiće se da najveći i najradosniji hrišćanski praznik dočekaju u što većoj radosti i raspoloženju iako im svakodnevica ne ide na ruku. Jer pored korona virusa koji hara svetom, u ovom američkom gradu sneg je okovao sve ulice tako da će naši ljudi ovaj put dočekati "beli" Vaskrs.

"Za svih 35 godina koliko živim u Čikagu nikad nisam zapamtio da je za Vaskrs pao sneg. Ovo se dešava prvi put, ako se doda i trenutna situacija usled pandemije, izgleda da nas ovog proleća ništa nije zaobišlo", rekao je Rade Jablanović.

Srspki običaji i dalje se poštuju, tako da su na Veliki petak vredne domaćice ofarbale vaskršnja jaja, a najviše se tome raduju najmlađi ukućani.

"U jednoj metropoli kao što je Čikago oseća se nestašica prehrambenih proizvoda, o nekim drugim niko i ne razmišlja, jer je pandemija unela veliki nemir i zabrinutost kod ovdašnjih građana koji nisu navikli na vanredne događaje. Mi izbegavamo veća okupljanja iako u gradu nema ograničavanja kretanja, više se upravljamo prema merama koje su donete u Srbiji, nego u Americi", kaže Rade.

U pravoslavnim hramovima će povodom najvećeg hrišćanskog praznika biti održana bogosluženja, a na liturgiju će po svemu sudeći otići oni najhrabriji.

(Kurir.rs/RINA/Foto: RINA/Vesna Jablanović/Privatna arhiva)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...