DA SE DUŠA OLAKŠA: Psihološko i pedagoško savetovalište u Loznici
Foto: T.Ilić

Dnevno u proseku bude 5 poziva, ali razgovori nekada traju i po 30 minuta

DA SE DUŠA OLAKŠA: Psihološko i pedagoško savetovalište u Loznici

Srbija -

LOZNICA – Neposredno posle uvođenju vanrednog stanja u Loznici su formirani psihološko i pedagoško savetovalište za građane kojima treba stručna podrška, savet ili jednostavno topla ljudska reč.

Lozničani svakog radnog dana, od 10 do 14 časova, na broj: 064/663-03-33, mogu popričati sa nekim od trinaest psihologa i osam pedagoga koliko ih je angažovano u oba savetovališta.

Dnevno u proseku bude pet poziva, ali razgovori nekada traju i po tridesetak minuta. Prema rečima Tanje Glišić Matić, načelnice Odeljenja za društvene delatnosti u gradskoj upravi, savetovalište je mesto gde se građani obraćaju kada osete nelagodnost, strah, zabrinutost i tu dobiju odgovarajuću stručnu pomoć.

- Svaki poziv je anoniman, građani ne moraju ostaviti bilo kakve podatke o sebi, a mogu podeliti svoju brigu i problem sa stručnim licima. Uglavnom zovu ljudi iz grada kojima je dosta teže ukoliko iz nekog razloga ne smeju da napuštaju stanove. Pozivi ne moraju biti isključivo vezani za sadašnju situaciju, već mogu razgovarati o bilo kom svom problemu, a dobiće odgovarajućiu podršku da to reše ili na najbolji način prevaziđu. Savetovalište je formirano sa ciljem da pruži podršku građanima, ohrabri ih i ojača da prevladaju stres i strah koje neki sada osećaju – izjavila je ona.

foto: T.Ilić

Angažovani psiholozi objašnjavaju da je onima koji rade od kuće nešto lakše da prevaziđu sadašnju situaciju pošto im je dan na neki način organizovan kao i roditeljima đaka koji imaju obaveze, oko njihove škole, pomažu u izradi domaćih zadataka i slično, pa nemaju baš mnogo vremena da razmišljaju i brinu o svemu što se sada dešava. Važno je da svako pronađe nešto što će mu ispuniti dan, da nešto uradi u svom domu, čita knjige, gleda filmove, zaokupi nečime pažnju. Savet je da je vesti dovoljno čuti jednom u toku dana, i ne treba se preko interneta zatrpavati sa previše informacija, posebno ne neproverenima jer to samo ‘’hrani’’ zabrinutost. Znatno je sve ovo teže penzionerima koji već dugo ne mogu da izlaze iz kuća osim jednom sedmično u jutarnju nabavku, u riziku su od obolevanja i njihovi psihološki kapaciteti su niži nego kod mladih i zdravih ljudi.

Ne podnosi svako na isti način ovu nesvakidašnju situaciju, neko ima niži prag tolerancije na sve što se dešava i takvima je na usluzi savetovalište, psihološko i pedagoško, da razmene koju reč, olakšaju dušu i dobiju koristan savet kako na najbolji način prebroditi dane u kojima nam je virus potpuno poremetio uobičajeni način života.

(Kurir,rs / Foto:T.Ilić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track