SVOM NARODU, S LJUBAVLJU: Ovo je dobrotvor iz Kanade koji je zavičaju poklonio 3 miliona evra i nastavlja da pomaže
Foto: RINA

NE ZABORAVLJA ODAKLE POTIČE

SVOM NARODU, S LJUBAVLJU: Ovo je dobrotvor iz Kanade koji je zavičaju poklonio 3 miliona evra i nastavlja da pomaže

Srbija -

Milomir Glavčić, humanista srpskog porekla, nije zaboravio zavičaj ni u najtežim trenucima.

Glavčić odavno živi u kanadskom Nijagara Folsu. Uz poruku "Svom narodu, s ljubavlju", u Kraljevo je poslao novac za 500 paketa sa osnovnim životnim namirnicama i sredstvima za higijenu - namenjenih najsiromašnijim kategorijama stanovništva. Posebno je, sa još 150 paketa, obradovao ljude iz svog rodnog kraja podno Kopaonika, gde su ostala mahom staračka domaćinstva, te stanovnike obližnje Jošaničke Banje.

"Milomir je poslao novac, a mi smo u saradnji sa Centrom za socijalni rad pripremili pakete prosečne vrednosti od oko 17 evra i podelili ih po njihovim spiskovima", kaže Glavčićev prijatelj Miroljub Dugalić, naglašavajući i to da su pomoć dobila i sva domaćinstva u Milomirovom rodnom selu Pope.

Tokom minulih sedam decenija, ovaj dobrotvor je svom zavičaju poklonio oko osam miliona evra, a samo Kraljevčanima više od dva. Finansirao je, tako, izgradnju mosta preko Ibra, ovdašnjoj bolnici kupio magnetnu rezonancu, te najmoderniji skener i ultrazvuk, a potom i sanitetsko vozilo. Svojim novcem je podigao vrtić u Beranovcu, finansijski pomagao posle zemljotresa i poplava...

Za dobročinstvo i humanost, patrijarh Irinej ga je odlikovao Ordenom Svetog Save trećeg reda, a tadašnji predsednik Srbije Tomislav Nikolić Sretenjskom zlatnom medaljom. Lokalne samouprave u Kraljevu i Raški su ga proglasile svojim počasnim građaninom, a žitelji grada na Ibru su mu lane, na Kraljevdan, dodelili i tradicionalnu Oktobarsku nagradu.

"Glavčić je i za 20 porodica njegovih rođaka poslao ukupno 100.000 evra, pa će svaki njihov član dobiti od 2.000 do 5.000, da lakše prebrode nedostatak novca tokom vanrednog stanja", objašnjava Dugalić.

(Kurir.rs/Novosti)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track