DOZVOLJENO SVEĆENJE VODICE U LOZNICI: Rad u crkvama ukslađen s propisanim merama
Foto: T. Ilić

odluka gradskog štaba za vanredne situacije

DOZVOLJENO SVEĆENJE VODICE U LOZNICI: Rad u crkvama ukslađen s propisanim merama

Srbija -

Gradski štab za vanredne sitacije u Loznici odlučio je na poslednjoj sednici da stavi van snage svoju naredbu od 19. marta kojom je bilo zabranjeno vršenje većine verskih obreda, uključujući i obred osvećenja vodice, saopšteno je na sajtu grada.

Crkve i verske zajednice, precizirano je, mogu sada obavljati sve verske obrede, uz obavezu poštovanja svih mera preventive koje su naložene od strane Vlade Srbije i Kriznog štaba. U skladu sa situacijom zbog epidemije koronavirusa i merama sprečavanja njenog širenja u lozničkim crkvama su uskladili rad pa su tako iz hrama Vaznesenja Gospodnjeg na Lagatoru liturgiju na Vaskrs služili bez prisustva vernika, ali su je uživo prenosili na svojoj Fejsbuk stranici.

foto: T. Ilić

U staroj crkvi Pokrova Presvete Bogorodice su od 23. marta, pored celivajuće ikone, postavili stočić na kome su bile flašice u kojima se nalazi vaskršnja vodica i svako ko je dolazio mogao ih je uzeti besplatno. Stajale su do Vaskrsa, a za građane je bilo spremljeno dve hiljade komada. Starocrkvena loznička opština uvela je i bogosluženje na otvorenom pri čemu je sveštenik u kapeli pored crkve dok su ispred, na otvorenom, vernici koji nastoje da stoje na dvometarskom rastojanju dok traje služba.

Novom odlukom Štaba sveštenici će već za predstojeći Đurđevdan, jednu od najčešćih slava, moći da obave osvećenje vodice i druge verske obrede uz poštovanje mera na suzbijanju kovida-19.

(Kurir.rs/T.Ilić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track