VODA ŽUTA KAO ČAJ: Subotičani se žale na kvalitet pijaće vode, danima ima peska u njoj i smrdi
Foto: AP/Ilustracija

građani na muci

VODA ŽUTA KAO ČAJ: Subotičani se žale na kvalitet pijaće vode, danima ima peska u njoj i smrdi

Srbija -

SUBOTICA - Deo građana Subotice žali se na neispravnu vodu, koja je povremeno bila "žuta poput čaja" i izmenjenog mirisa.

Subotičanka Katerina Pavlović kazala je da je u njenom domaćinstvu voda bila žuta prošle nedelje i dodala da je to situacija koja im se mesecima ponavlja, te da svakako već neko vreme ne piju vodu iz česme.

"Voda je bila žuta kao čaj. Inače je bila žuta skroz i celo naselje ima ovaj problem. Znači, usred epidemije ovakva voda, još ima gomilu peska u njoj. Pre par meseci je bilo isto ovako, pa su rekli da će nas uključiti na novu stanicu, i eto, sad je opet tri-četiri dana bila ovakva. Očito nas nisu uključili na novu stanicu", kazala je ona.

Dušanka Popara potvrdila je iste navode i kazala da je zbog toga više puta zvala JKP Vodovod i kanalizaciju, gde su, prema njenim navodima, bili "nezainteresovani".

"Pre više od pola godine su počeli da isporučuju vodu koja ne liči na onu od ranije. Tada sam zvala, pa su mi rekli da se pravi novi bunar jer je ovaj što koristimo stari. Meni nije jasno zašto bi zatvarali bunar koji ima čistu vodu bez ukusa i mirisa i pravili novi, da bi nam sada isporučivali vodu koja je prečesto žuta, smrdi i po njoj plivaju sitni komadići nečega. Uglavnom je loša voda uveče i vikendom, a od kada je policijski čas produžen na vikend, onda to sa vodom ide i u tom periodu. Voda je loša bez upozorenja da će se išta raditi, a onda je odgovor da, eto, ispiraju cevi… I tako u nedogled", kazala je ona.

Direktor Vodovoda i kanalizacije Đerđ Šugar rekao je da u tom preduzeću smatraju da je bolje imati konstantno vodosnabdevanje u celom sistemu, makar i uz "na trenutke" lošiji kvalitet vode u delu sistema, nego da dodje do toga da budu prinuđeni da uvode ograničenje u snabdevanju vodom tokom dana.

foto: EPA/Ilustracija

Doktorka Zorica Mamužić Kukić iz subotičkog Zavoda za javno zdravlje potvrdila je da su dobijali pritužbe gradjana iz subotičkog naselja Novi grad, te da su zbog toga 27. aprila uzeta dva uzorka vode, ali da pre rezultata nisu u mogućnosti da daju konkretan odgovor o tome da li je ta voda zdravstveno ispravna. Građani u Mesnoj zajednici Prozivka požalili su se na pojačani miris hlora u pijaćoj vodi i naveli da ne konzumiraju vodu iz česme.

"Na Prozivci smrdi voda već neko vreme, možda već mesec dana pričamo o tome. Kad smo uporedili sa kupovnom, osetili smo da nešto nije u redu. Ne znam šta rade sa njom, ali primetno je da nije kao što je bila", kazala je Maja Andrić iz tog naselja.

Da je u vodi trenutno povećana koncentracija hlora potvrdila je i doktorka Zorica Mamužić Kukić, ali je dodala da to neće dovesti do zdravstvenih efekata kod potrošača, jer je veća koncentracija hlora u vodi prisutna kako bi se zaštitila ispravnost vode.

"Pravilnik o higijenskoj ispravnosti vode za piće predvidja mogućnost da hlor za vreme vanrednog stanja bude veći nego u redovnim prilikama. Savetovano je da se poveća hlor u vodi za piće kako bi se zaštitila mikrobiološka ispravnost vode, tako da je sada povremeno veća koncentracija rezidualnog hlora, što je dozvoljeno duplo više nego u redovnim prilikama, te gledamo da to ne ide iznad jednog miligrama po litru, dok je u redovnim prilikama to 0,5 miligrama po litru", objasnila je Zorica Mamužić Kokot .

Portal Magločistač je podsetio da je puštanje u rad Fabrike vode 2, koja bi rešila problem kvaliteta vode u pojedinim naseljima, bilo najavljeno za proleće ove godine, ali iz Vodovoda i kanalizacije sada navode da zbog celokupne epidemiološke situacije u Evropi dolazak proizvodjača opreme iz Italije i Francuske nije bio moguć, te je rok za pokretanje probnog rada odložen do prestanka epidemije.

Kurir.rs/Beta

Foto AP/Ilustracija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track