AMERIKANCI POMAŽU SRBIMA KOJI SU IH SPASAVALI PRE 75 GODINA: Nisu zaboravili spašene pilote u II svetskom ratu (FOTO)
Foto: Kurir

divan gest

AMERIKANCI POMAŽU SRBIMA KOJI SU IH SPASAVALI PRE 75 GODINA: Nisu zaboravili spašene pilote u II svetskom ratu (FOTO)

Srbija -

Fondacija „Misija Halijard“, kako se zvala i najveća akcija spasavanja pilota i posada saveznika u Drugom svetskom ratu, Domu zdravlja u Pranjanima donirala je po pet hiljada rukavica i zaštitnih maski.

Prema rečima Džon Kapela, predsednika fondacije, i velikog prijatelja Srba i bivšeg vojnog atašea SAD u Srbiji i Izraelu, obezbeđeni su paketi za 100 porodica iz Pranjana i okoline. On je posetio Pranjane i podelio pomoć.

foto: Kurir

„Fondacija Misija Halijard” je u saradnji sa grupacijom „Life line“ iz Čikaga, udruženjem iz Pitsburgške oblasti i „Fondacijom princeze Katarine“ obezbedila pakete – kaže Kapelo. Za ovaj projekat obezbeđeno više od šest hiljada dolara. Pored toga u ponedeljak i utorak je dostavljena pomoć za stotinu porodica iz dodatnih izvora.

foto: Kurir

„Plan je da se prikupe sredstva za ukupno 250 paketa koji će biti distribuirani najugroženijima“, kaže Kapelo i najavljuje još pomoći ovom kraju u narednim danima.

(Kurir.rs/D.A./Foto: Kurir)

Antrile

NAJVEĆA MISIJA SPASAVANJA U ISTORIJI RATOVANJA

U Pranjanima je 1944. godine, evakuisano više od 500 savezničkih pilota u organizaciji Jugoslovenske vojske u otadzbini, američke specijalne jedinice OSS i Ratnog vazduhoplovstva SAD.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track