BROJ OBOLELIH U RASINSKOM OKRUGU RASTE: Za pet dana 45 novih slučajeva korone
Foto: Ž.M.

EPIDEMIJA NE JENJAVA

BROJ OBOLELIH U RASINSKOM OKRUGU RASTE: Za pet dana 45 novih slučajeva korone

Srbija -

Epidemija korone virusa u Rasinskom okrugu se ne ne jevanja.

Naprotiv. U odnosu na 25, april kada je bio 261 bolesnik danas ih je više za 46 i ukupna brojka do sada zaraženih u Rasinskom okrugu je 307. Najviše obolelih je u Kruševcu – 238, u Varvarinu je 26, u Aleksandrovcu 27, Ćićevcu 9, Trsteniku 4 i u Brusu 3. Do sada je izlečeno 155 pacijenata, a u laboratoriju u Batajnici poslato je 99 novih uzoraka. Iz privremene kovid bolnice, koja je smeštena u Hali sportova, danas je otpušteno 15 pacijenata, koji će u narednih 14 dana biti u kućnoj izolacij, a ostalo je na lečenju još 33 bolesnika sa lakšm kliničkom slikom.

Gradski štab za vanredne situacije je u stalnim zasedanju, redovno prati razvoj zdravstvene situacije i donosi uredbeiI propise za javna preduzeća i ustanove. Gradski parkovi i šetališta od danas su ponovo otvoreni, a svim sportistima su dozvoljeni treninzi na otvorenom prostoru, od 4. maja kafići i restorani počeće da rade, a biće uspostavljen gradski i međugradski saobraćaj, koji je u nadležnosti “Jugoprevoza Kruševac”. Obavezna je stroga primena sanitarnih propisa i zaštitnih mera u ponovo otvorenim prostorima. Vrtići i produženi boravak u školama počeće da rade od 11. maja, a dotle se očekuju konkretna uputstva za njihov rad od nadležnih republičkih institucija.

U Kruševcu, kao i u opštinama Rasinskog okruga ozbiljno se vodi računa o pripadnicima najstarije populacije i romske manjine, kojima su uručeni paketi sa životnim namirnicama i higijenskim sredstvima za domaćinstvo. Svi penzioneri sa teritorije grada Kruševca uskoro će dobiti još po jedan paket sa osnovnim potrepštinama I sredstvima za ličnu higijenu, a svih 32.000 paketa biće im dostavljeni na kućnu adresu.

Volonteri intenzivno rade na pakovanju paketa, a distribucija u 54 mesne zajednice biće izvršena u organizaciji lokalne samouprave i gradskih javnih preduzeća, privrednika i pojedinaca. Ovu humanitarnu akciju podržali su Klub privrednika grada Kruševca, republičke institucije, Gradski odbor Crvenog krsta, kompanija Henkel i druga preduzeća i pojedinci.

Ž. M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track