KORONA SE ŠIRILA CRKVOM: Na lečenju 3 monaha i 1 monahinja, kao i 2 vernika! Još dvoje preminulih iz Čačka
Foto: Rina

DISCIPLINA I DALJE PREKO POTREBNA

KORONA SE ŠIRILA CRKVOM: Na lečenju 3 monaha i 1 monahinja, kao i 2 vernika! Još dvoje preminulih iz Čačka

Srbija -

U toku prethodnog dana dva pacijenta iz Čačka, muškarac i žena, preminuli su od posledica virusa korona u Kliničkom centru Kragujevac, saopšteno je na sastanku Radnog tima za praćenje širenja virusa korona na teritoriji grada Čačka.

"Podaci od prethodnog dana bili bi mnogo optimističniji da nismo izgubili dva sugrađanina. Radi se o osobama koja su bila na respiratoru i koji su otišli iz Čačka pre više od 10 dana", kazao je Mihailo Luković rukovodilac Radnog tima.

Kako je dodao, ipak gledajući broj obolelih na infektivnom odeljenju u Opštoj bolnici Čačak, kojih je danas 10, a pre sedam dana ih je bilo 27, kao i smeštenih u "Plavoj hali" u Atenici, kojih je danas osam, a pre sedam dana ih je bilo 30, može se reći da epidemija gubi na mahu.

"Taj broj bi u ovom trenutku bio i manji da su građani poštovali predložene mere zabrane okupljanja i policijskog časa. Ilustracije radi, u ovom trenutku bolesna su tri monaha i jedna monahinja, kao i dvoje njih koji su bili u manastiru tokom uskršnjih praznika. Svi su oni na bolničkom lečenju", kazao je Luković.

Dodaje da ako se iz toga može nešto zaključiti to je da je potrebno ubuduće izbegavati veća okupljanja u zatvorenom prostoru.

Što se tiče novozaraženih na teritoriji Moravičkog okruga, Luković je saopštio da je od 54 uzorka koji su poslati prethodnog dana, dva pozitivna iz Čačka i četiri iz Gornjeg Milanovca tako da je ukupan broj u Čačku 90, Gornjem Milanovcu 54, Lučanima pet i Ivanjici tri, odnosno na nivou okruga 152.

U prijamno-trijažnoj ambulanti Opšte bolnice Čačak bilo je devet pregleda, a primljen je jedan pacijent.

Tokom prethodnog dana četiri pacijenta su otpuštena, od toga se jedan vodi kao izlečen, jer je bio pozitivan pa negativan na korona vuirus.

Jedan pacijent je prebačen u "Plavu halu", a dva na grudno.

Prema podacima Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja, još jedan pacijent iz Čačka se vodi kao izlečen, kao i tri iz Gornjeg Milanovca tako da je ukupan broj izlečenih do sada u Čačku 15, Gornjem Milanovcu 19.

"Ovaj broj odnosi se samo na izlečene u Čačku i Gornjem Milanovcu, mada smo imali mnogo više takvih, ali su oni u evidenciji ustanova iz kojih su otpušteni - KBC Zvezdara, KC Kragujevac, bolnica "Dragiša Mišović", kazao je Luković.

Na području Čačka u samoizolaciji su 72 osobe, a na nivou Moravičkog okruga taj broj je 147.

U toku današnjeg dana, prema najavama Civilne zaštite, biće dezinfikovani vrtići.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja