GRADONAČELNIK VIDOJE PETROVIĆ: Hvala Lozničanima što su bili odgovorni
Foto: Kurir/ T. Ilić

SVE FUNKCIONISALO TOKOM VANREDNOG STANJA

GRADONAČELNIK VIDOJE PETROVIĆ: Hvala Lozničanima što su bili odgovorni

Srbija -

Loznica se blagovremeno i dobro organizovala tokom vanrednog stanja, posebno bih pohvalio zdravstvene radnike, policiju koja je odlično radila, volontere, javna preduzeća su radila gotovo u punom kapacitetu, a posebno hvala Lozničanima koji su pokazali izuzetno visok stepen i društvene i lične odgovornosti i zaslužuju veliko poštovanje, kazao je Vidoje Petrović, komandant Gradskog štaba za vanredne situacije i gradonačelnik Loznice.

foto: Kurir/ T. Ilić

On je saopštio da Loznica ima ukupno 37 pozitivnih na koronavirus, od koji je 27 osoba izlečeno i vraćeno kućama, i nijedan smrtni slučaj, a svi su zaraženi dolaskom ljudi sa strane.

"Radilo se puno, ali tiho jer vreme iza nas nije bilo trenutak ni za kakvu promociju već vreme kada smo trebali odgovorno da se ponašamo. Ono je dalo obrazac kako lokalna samouprava treba da sarađuje sa građanima i da zajedno radeći izbegnemo teže posledice. Grad će i ubuduće preuzeti sve mere u okviru svojih nadležnosti, u skladu sa preporukama Vlade, da zaštitimo zdravlje građana", rekao je on ističući veliku pomoć države.

foto: Kurir/ T. Ilić

Sve što se dogodilo ostaviće posledice na privredu i u Loznici je blagovremeno formiran ekonomski tim. Petrović kaže da će sledeće sedmice izaći sa konkretnim merama koje će grad, u okviru budžetskih mogućnosti, preduzeti kako bi se pomoglo preduzetnicima, mikro, malim i srednjim preduzećima, da se lakše vrate u normalne ekonomske tokove. U tom paketu biće i set mera za poljoprivrednike koji imaju registrovana poljoprivredna gazdinstva. On je saopštio kako se i koliko pomoglo građanima.

"Loznica je podelila 12.968 paketa pomoći, od toga 11.263 paketa penzionerima koji imaju primanja niža od 25.000 dinara, a ostalo su materijalno ugroženi građani. Grad je obezbedio 18,5 miliona dinara, za nabavku paketa pomoći, iz lokalnog budžeta 11 miliona, a 7,5 su donacije, od toga 3,9 je uplata na posebno otvoren račun, a ostalih 3,6 miliona dobijeno je u opremi i namirnicama. Onima kojima je bilo najpotrebnije podeljeno je više od 30.000 zaštitnih maski i isto toliko rukavica. Inače, svi zaposleni u gradskoj upravi i javnom sektoru sa primanjima većim od 80.000 dinara učestvovali su u pomoći sa po 6.000 dinara", kazao je on.

foto: Kurir/ T. Ilić

U Loznici je od 17. marta pozivni centar primio 3.630 poziva, bilo je oko 680 izlazaka na teren i angažovana 184 volontera, dok su 23 pedagoga i psihologa radila u savetovalištu za građane. Gradonačelnik ističe da korona nije zaustavila Loznicu u kojoj je tokom vanrednog stanja asfaltirano više gradskih i prigradskih ulica, radovi na hirurško-ginekološkom bloku nisu prekidani, a uskoro se očekuje i otvaranje obnovljenih objekata Neuropsihijatrije, Grudnog i Internog odeljenja lozničke Opšte bolnice. Loznica će nastojati da koliko je moguće umanji štetne posledice pandemije u kojoj je ovaj grad, kako je ocenio, prošao ’’dosta dobro’’.

T.Ilić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track