LOZNIČANI BILI DISCIPLINOVANI TOKOM KORONE: Većina poštovala zabrane, sudovi nisu imali previše posla
Foto: Kurir/ T. Ilić

disciplina

LOZNIČANI BILI DISCIPLINOVANI TOKOM KORONE: Većina poštovala zabrane, sudovi nisu imali previše posla

Srbija -

Velika većina građana poštovala je donete mere na sprečavanju širenja virusa korona, a oni koji to nisu činili, kršili samoizolaciju, ili policijski čas, narednih meseci neko vreme će morati da provedu u svojim domovima, ili će njihovi novčanici ’’stradati’’ zbog tadašnje nediscipline.

Prema podacima Prekršajnog suda u Loznici, koji pokriva i malozvorničku, krupanjsku i ljubovijsku opštinu, u vreme vanrednog stanja, od 15. marta do 6. maja, zbog kršenja zabrane kretanja u vreme policijskog časa postupci su vođeni protiv 57 osoba, pri čemu je 54 kažnjeno odgovarajućom presudom, a izrečene su i tri opomene. Većina presuda je novčana kazna od 50.000 dinara, a pet ih je ublaženo, međutim, ističu u sudu, još uvek nijedna izrečena presuda nije postala pravosnažna, odnosno nije naplaćena nijedna kazna zato što rokovi za žalbu teku tek od završetka vanrednog stanja. Žalbeni rok traje do 14. maja i podnetih žalbi ima.

Najviše izlazaka u vreme policijskog sata bilo je 20. aprila kada je meru prekršilo pet osoba, ali je bilo i dana kada su svi poštovali zabranu napuštanja svojih domova. Građani na području Prekršajnog suda u Loznici u velikoj većini poštovali su policijski čas, a oni koji to nisu činili najčešće su bile osobe u alkoholisanom stanju. Zbog krivičnog dela ‘’nepostupanje po zdravstvenim propisima za vreme epidemije’’ prema podacima lozničkog Osnovnog javnog tužilaštva ukupno je podneto 14 krivičnih prijava, od koji je sedam završeno i sve osobe dobile su kaznu zatvora koju će odslužiti u kućnim uslovima. Pola godine će u kući provesti jedna osoba, četiri meseca dve, a po tri meseca četiri, s tim da su prethodno bile u pritvoru u Požarevcu i Vršcu.

Građani su, opšta je ocena, u velikoj većini shvatili ozbiljnost situacije i poštovali mere koje su bile naložene tokom gotovo dvomesečnog trajanja vanrednog stanja.

(Kurir.rs/T.Ilić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track