KAKAV PODVIG! KRUŠEVLJANIN PREVESLAO ATLANTIK: Ceo život sam se spremao za ovo!
Foto: privatna arhiva

Podvig PREDRAG TRIPKOVIĆ IZ KRUŠEVCA:

KAKAV PODVIG! KRUŠEVLJANIN PREVESLAO ATLANTIK: Ceo život sam se spremao za ovo!

Srbija -

Predrag Tripković (57), ekonomista iz Kruševca, prvi je Srbin, ali i najstarija osoba na svetu koja je preveslala 6.500 kilometara Atlantskog okeana, od Portugala do Francuske Gvajane u Južnoj Americi, i to usred globalne pandemije koronavirusa.

Ekspedicija je počela 4. marta u portugalskom gradu Portimao, na veslačkom brodu dužine osam metara „Ruža“, a nakon 53 dana završena je 26. aprila u Južnoj Americi. Tripković je bio jedan od petorice članova međunarodne ekipe koju su činili još Holanđanin Ralf, kapetan broda, Faranin Livar, kao i dvojica Iraca Dara i Šejn, koji je postao prva slepa osoba koja je preveslala Atlantik.

- Bio je ovo ogroman izazov, i logistički i fizički, ali i avantura. Kada krenete na ovakvo putovanje, nema mesta strahu, dve sata se vesla, dva sata imate za san, hranu, presvlačenje. Ukupno se vesla 12 sati dnevno i u nekom trenutku vam postane svejedno da li je oko vas nemiran okean s talasima ili sunce i vedro nebo... Sve vreme ste vezani za čamac i vrlo je važno da iz njega ne ispadnete. Naše putovanje su pratili delfini, jata tuna, orke, kitovi i sabljarke - kazao je za Kurir Tripković i dodao da, kad su se otisnuli na put, epidemija koronavirusa u svetu se još nije bila rasplamsala:

- Za ovo sam se na neki način spremao čitav život, vozio sam bicikl po indijskim Himalajima, po Kini, Tadžikistanu, maštao, organizovao ceo svoj život. Čovek ne zna šta sve može i koliko je snažan dok nema izbora. Ovo jednostavno ili nosite u sebi ili ne. Trenutno se nalazim u Parizu i čekam način da se vratim za Beograd.

Tripković naglašava da je njegov podvig nemerljiv sa onim koji prolaze pacijenti sa Instituta za onkologiju Srbiji i apeluje na sve građane da im pomognu makar slanjem SMS poruke na 7175.

Kurir.rs/ J. P. Foto: privatna arhiva

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track