JAGODE RODILE I POD KORONOM: Nedostaju berači pa se vlasnici plantaža dosetili kako da ih privuku, sada NEĆE NI NA PAUZU
Foto: T. Ilić

snalaze se

JAGODE RODILE I POD KORONOM: Nedostaju berači pa se vlasnici plantaža dosetili kako da ih privuku, sada NEĆE NI NA PAUZU

Srbija -

LOZNICA – Uzgajivači jagoda ove godine očekuju dobar rod, a neki su da bi privukli berače ovoga puta promenili način plaćanja. Osim toga što je sve starija radna snaga koja hoće da bere jagode problem je i što se u vreme trajanja pandemije koronavirusa neki nerado odlučuju za rad među više ljudi.

Branko Matić, iz prigradskog naselja Klupci, ima oko četiri hektara pod jagodama koje uzgaja godinama, kaže da se iz bojazni da neće naći dovoljno berača ove godine umesto plaćanja dnevnica odlučio za drugi sistem.

- Da bih privukao berače rešio sam da ih ovoga puta plaćam 40 dinara po kilogramu nabrane jagode dok sam prošle godine davao 240 dinara za sat. Za dva hektara trebalo mi je 40 ljudi, a sada šest ljudi bere hektar.

foto: T. Ilić

Oni veštiji za deset sati rada dođu do zarade od oko pet hiljada dinara. Pojedini čak neće da prave ni pauzu za doručak da bi što više nabrali, odnosno zaradili. Inače, oko Vaskrsa Rusi su plaćali kilogram jagode 300 dinara, a otkupljivači u Beogradu 350, dok sada Rusi daju sto dinara za kilogram jagode prve klase. Ove godine očekujem oko 20 tona po hektaru, to je bolji rod nego prošle kada sam imao problema sa zahlađenjem koje je ’’preseklo’’ cvetanje dok ovoga puta mraz nije ’’pogodio’’ moje jagode – priča Matić.

U ’’Poljosavetu’’, koji osim Loznice pokriva i susedne malozvorničku, ljubovijsku i krupanjsku opštinu, kažu da je očekivani ovogodišnji rod na nivou lanjskog, između 15 i 20 tona. Pošto se zasadi jagode navodnjavaju sistemom ‘’kap po kap’’ na njih ne utiče suvo zemljište, ali im je zasmetalo zahlađenje koje je uticalo na skidanje cvetova na nekim zasadima.

foto: T. Ilić

- Jagode su u fazi berbe koja će trajati do početka juna. Njena cena bila je na početku do 500 dinara, ali je kako je berba odmicala i rasla ponuda padala da bi, prema rečima proizvođača jutros bila sto dinara. Zbog trajanja pandemije kovida-19 preporučujemo uzgajivačima da pojačaju higijenu berbe i poštuju sve propisane mere.

Potrebno je redovno čišćenje i dezinfikovanje ambalaže, transportnih sredstava i ostale opreme koja se upotrebljava tokom berbe. Da berači nose rukavice, koriste dezinfekciona stedstva, prosto povećaju higijenu tokom rada na zasadima – kaže Zlatica Krsmanović, diplomirani inženjer voćarstva iz lozničkog “Poljosaveta’’ na čijem području jagoda zauzima oko 50 hektara.

Kurir.rs/T. Ilić

Foto T. Ilić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track