Najnovije vesti

NEKIM ČUDOM PUT JE SVEŠTENIKA ACU NANEO BAŠ TUDA: Pogledajte preslatku pufnicu koju je spasao! (FOTO)
Foto: TANJUG/ Dušan Aničić

malena ušara je zdrava, lepo jede i uskoro će u opet prirodu

NEKIM ČUDOM PUT JE SVEŠTENIKA ACU NANEO BAŠ TUDA: Pogledajte preslatku pufnicu koju je spasao! (FOTO)

Srbija

JAGODINA - Zahvaljujući Aleksandru Gajiću, svešteniku Crkve Svetih arhangela Mihaila i Gavrila i direktoru Veterinarskog instituta u Jagodini, dr Zoranu Rašiću, spaseno je mladunče sove ušare, veoma korisne grabljivice našeg podneblja.

Ptiče staro između osam i deset nedelja, smešteno je u Veterinarskom institutu, u dobroj je kondiciji, lepo jede i vrlo brzo biće vraćeno u prirodu, izjavio je u Institutu dr Rašić. 

foto: Youtube Printscreen

Inače, proleće je period gnežđenja ptica tokom kojeg Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije dobija veliki broj poziva zabrinutih građana koji traže pomoć za zbrinjavanje mladunaca sova.

Pozivi se ugavnom odnose na sove utine ili, kako ih još zovu, male ušare.

foto: TANJUG/ Dušan Aničić

- Utina je naša najbrojnija vrsta sova i redovno se gnezdi u ljudskim naseljima, uglavnom u preotetim gnezdima svraka i vrana. Odrasle utine tokom dana miruju u krošnjama drveća i teško ih je primetiti. Zato je velika verovatnoća da će u ovo doba godine vaš prvi kontakt s utinama biti s njihovim pufnastim mladuncima, kaže Slobodan Knežević iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Kako ističe, tokom večernjih i noćnih časova mladunci utina oglašavanjem dozivaju roditelje da ih nahrane i lako se prepoznaju po prodornom i dugotrajnom cijukanju, nalik na škripu ljuljaške.

foto: TANJUG/ Dušan Aničić

U prirodi mladunaca utine je da izlaze iz gnezda, šetaju po okolnim granama i tada često padaju na tlo, a dospevši na zemlju, postaju žrtve pasa i mačaka i tada je pomoć ljudi, kako isiču iz te organizacije, više nego dragocena.

- U slučaju da nađete mladunca utine na tlu najbolja pomoć koju možete da mu pružite je da ga popnete na neku višu granu drveta. Ako je mala sova povređena, onda joj je potrebna stručna pomoć veterinara, savetuje Knežević.

Da se briga prema ovim pernatim sugrađanima višestruko isplati govore i istraživanja koja pokazuju da jedna porodica utina pojede do 8.000 glodara godišnje.

foto: TANJUG/ Dušan Aničić

Na ovaj način, prema istaživanjima, sove uštede milione evra koje bi bili potrošeni na trovanje glodara koji dovode u opasnost život i zdravje ljudi i životinja.

Ornitolozi apeluju na sugrađane da budu tolerantni prema sovama i da ih ne proganjaju i povređuju zbog oglašavanja koje im ponekad smeta.

(Kurir.rs/Tanjug)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...