Najnovije vesti

NEVREME OPUSTOŠILO TOPOLU: Rod voća potpuno desetkovan, objavljen broj za prijave štete
Foto: RINA

oluja protutnjala srbijom

NEVREME OPUSTOŠILO TOPOLU: Rod voća potpuno desetkovan, objavljen broj za prijave štete

Srbija

Nevreme koje je protutnjalo kroz Srbiju nije zaobišlo ni zasade voća u opštini Topola.

Najveću štetu pretrpelo je selo Donja Trnava ali grad nije poštedeo ni susedno selo Šume.

- Pod zasadima voća imam 18 hektara, najgore je prošla trešnja jer je stigla za berbu, oko 30 ari pod sortom burlat trebalo je da se počne brati ovih dana, ali grad je obrao umesto mene. Svaki plod koji je pogođen ledom više nije za upotrebu - kazao je poljoprivrednik iz sela Donja Trnava Nenad Milenić.

Ovaj domaćin ističe da njegova desetočlana porodica živi od poljoprivrede i da su na velikom gubitku posle današnjeg nevremena.

foto: RINA

Štete na zasadima voća ima i u selu Šume, koje se graniči sa Donjom Trnavom. Gradonosni oblaci oštetili su zasade na porodičnom imanju Glišić koje se generacijama bavi uzgojem voća.

- Veliki broj plodova jabuke je oštećen, taj plod će teško nastaviti sa razvojem a posledice ovog nevremena biće vidljive i na jesen. Sigurno oko 15 vagona plodova prve klase je oštećeno jer su izgubili tržišnu vrednost. Gotovo svake godine ista muka nas snađe jer u ovom periodu uvek bude grada i štete - rekao je Aca Glišić.

Koliko su oštećeni voćnjaci u opštini Topola proceniće komisija koja će danas i narednih dana izaći na lice mesta i popisati štetu. Iz lokalne samouprave pozivaju građane da prijave štetu koju su pretrpeli kako na poljoprivrednim kulturama tako i na objektima, pozivom na broj telefona 034/ 6811-008.

(Kurir.rs/RINA)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...