Najnovije vesti

JEDINSTVENI SPOMENIK OSVANUO SA HIRURŠKIM MASKAMA: Seljak i seljanka u Glavincima opominju, epidemija još nije prošla!
Foto: Tanjug/Dušan Aničić

atrakcija podno juhora

JEDINSTVENI SPOMENIK OSVANUO SA HIRURŠKIM MASKAMA: Seljak i seljanka u Glavincima opominju, epidemija još nije prošla!

Srbija

JAGODINA - Stanovnici Glavinaca, sela podno Juhora, oko sedam kilometara od Jagodine, podigli su u centru sela spomenik srpskom seljaku i seljanki, jedinstven u Srbiji, a ovih dana, s obzirom da još preti zaraza korona virusom, stavili im na lice medicinske hirurške maske.

foto: Tanjug/Dušan Aničić

Spomenik delo akademskog vajara Ivana Markovića prikazuje seljaka u prirodnoj veličini, u narodnoj srpskoj nošnji, sa motikom na desnom ramenu i testijom (zemljanom posudom za vodu) u levoj ruci iza koga, na oko metar, ide žena, zabrađena maramom sa korpom hrane u desnoj i malom motikom u levoj ruci. Idu na njivu, na okopavanje kukuruza.

Spomenik od betona u Glavincima, "je najverovatnije jedini spomenik seljaku u Srbiji" ocenili su za Tanjugu meštani.

foto: Tanjug/Dušan Aničić

"Imamo, kažu, spomenike, junacima, književnicima, naučnicima, političarima, sportistima, konjima, kravama, pčelama i ko zna čemu još, ali nemamo spomenik seljaku, koji hrani sve".

Odbornik u Gradskoj skupštini Zoran Gligorijević, izjavio je Tanjugu, da su spomenik 2017.godine, podigli meštani u zahvalnost selu i tradiciji.

foto: Tanjug/Dušan Aničić

Spomenik se nalazi na regionalnom putu Jagodina - Rekovac, na raskrsnici puteva koji vode ka Jagodini, Kragujevcu, Rekovcu i planini Juhor.

Gotovo svi koji ovuda prolaze, a neki koji su za njega čuli, a dolaze u Jagodinu ili Rekovac, dođu planirano, da ga vide, slikaju se, čitaju šta piše na ploči, puni su reči hvale, ističu meštani i dodaju da sve više dolaze namerno.

(Kurir.rs/Tanjug)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...