NE ZABORAVLJAJU JUGOSLAVIJU: Jugonostalgičari u Subotici obeležili Dan mladosti (FOTO)
Foto: N.H.

NE ZABORAVLJAJU JUGOSLAVIJU: Jugonostalgičari u Subotici obeležili Dan mladosti (FOTO)

Srbija -

U prostoru Mini Jugoslavije, subotički Jugonostalgičari proslavili su Dan mladosti 25.maj, koji je zvanično prestao da se obeležava još pre tridesetak godina, nakon smrti Josipa Broza Tita, doživotnog predsednika nekadašnje SFR Jugoslavije

foto: N.H.

Delegacija Subotičana, nakon polaganja venca pred bistom Josipa Broza Tita, na nekadašnjem imanju Blaška Gabrića, decenijskog jugonostalgičara, koji ni tokom desetogodišnjeg boravka u Kanadi nije zaboravio na Jugu, otišla je za Beograd, da bi položila vence u Kući cveća i odala poštu nekadašnjem maršalu Titu, doživotnom predsedniku države sastavljene od šest jugoslovenskih republika.

foto: N.H.

Blaško Gabrić, osnivač četvrte Mini Jugoslavije u Subotici, podsetio je ispred biste Josipa Broza, da se nekadašnje vrednosti vraćaju i danas, kada omladina ponovo masovno počinje da se bavi sportom.

foto: N.H.

- Gimnastika i sport bili su tada glavna preokupcaija većine dece, vežbanja za godišnji slet i predaje štafete Josipu Brozu na stadionu JNA u Beogradu, čekalo se čitave godine. Uvežbana omladina plenila je pažnju čitave države i svih roditelja, bio je to nezaboravan spektakl, sa državnim simbolima, koje su deca slagala pokretima svojih tela i vežbi, sa dresovima boje zastave, podseća Gabrić.

foto: N.H.

I sam Gabrić dva puta je učestvovao na takvom sletu, ali dodaje da je danas nedovoljna ta vrsta sportske kulture među našom omladinom, iako u školama treniraju i vežbaju.

foto: N.H.

- Pamtim te sletove i sada u penziji, ne može se zaboraviti manifestacija sporta u kojoj je na stadionu istovremeno 10.000 omladinaca koji se kreću u obliku zvezde, zastave i drugih simbola - nostalgično priča Gabrić.

foto: N.H.

Od 1948. godine slavljen je Dan mladosti, širom tadašnje SFRJ. Štafeta mladosti nošena je kroz sve republike, da bi je najbolji omladinac 25. maja predao Titu, pred velikom masom ljudi na stadionu.

Goran Gabrić, predsednik Mini Jugoslavije rekao je danas u svom govoru i čestitci rođendana Brozu, da iako podsećanje na vrednosti u doba bivše zemlje traju samo jedan dan, trebalo bi ih svakodnevno negovati.

- Na mladima je da organizuju zajedničke aktivnosti na svim poljima kojima će osnažiti zajednicu i naše društvo., kaže Gabrić mlađi.

foto: N.H.

Nakon polaganja cveća na Brozovu bistu, umetnika Josipa Mačkovića, koja je ponovo građena nakon što je pre decenije ukradena Titova bista u bronzi, delegacija jugonostalgičara i organizacije komunista, sa predsednikom Miklošem Nađ Olajošem, koja broja oko 40 članova u Subotici, krenule su za Beograd, da polože venas Titu, u Kući cveća.

(Kurir.rs / N. H. Foto N.H.)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track